Hur man väljer den bästa deodoranten för känslig hud

Huden under armarna är extra känslig. Så här kan du använda deodorant, även om du har känslig hud.

Vad är skillnaden mellan deodorant och antiperspirant?

Studier(1) visar att så många som 23 % av kvinnor och 13,8 % av män upplever minst en negativ hudreaktion per år på grund av en produkt för personlig vård. Faktum är(2) att deodoranter och antiperspiranter är två av de mest testade produkterna för personlig vård, och miljontals konsumenter använder dem under armarna varje dag(3) och upplever därefter överkänslighet och andra hudreaktioner.

Svett är luktfritt och får en lukt först när det reagerar med de bakterier som finns på huden. Alla har bakterier på huden, men hur de reagerar på svett skiljer sig från person till person.
Det finns två sätt att blockera lukt: genom att maskera lukten eller genom att förhindra svettning.

Deodorant, en luktblockerare, används för att deodorisera eller maskera den lukt som orsakas av denna bakteriereaktion. Å andra sidan används antiperspirant, en svettblockerare, för att stoppa svettning. Formlerna är utformade för att täppa till porerna i armhålan, förhindra att svett tränger ut och reagera med bakterierna. Ingen svett betyder ingen bakteriell reaktion, vilket betyder ingen lukt(3).

 

Varför är armhålorna känsligare?

Både deodorant och antiperspirant används på ett område av kroppen som är känsligt. Den tunna, ömtåliga huden under armarna kan vara särskilt känslig, särskilt när svett och bakterier är inblandade. Faktum är att området under armarna också har en större transepidermal vattenförlust (TEWL) och lägre nivåer av naturliga fuktgivande faktorer (NMF). Detta innebär att huden har svårare att hålla kvar vatten och lättare blir torr.
Dessutom försvagar repetitiva beteenden som rakning och vaxning hudbarriären och kan leda till torr, flagnande hud (4). Dessutom tar rakning av underarmarna konsekvent bort huden och det hår som skyddar den. Dessa faktorer, tillsammans med värme, luftfuktighet, friktion mot kläder och deodorant, kan leda till en hudreaktion eller en känslighet hos huden(3).

Vilka ingredienser i deodoranter bör du hålla utkik efter?

Det är viktigt att välja deodoranter som är hypoallergena och utvecklade för och testade på känslig hud. Ingredienser som Vichy Mineralizing Water, D-Panthenol, kokosolja och mineraler som natrium, kalcium, karbonat och magnesium i våra deodoranter har också lugnande egenskaper för känslig hud. Det är också en bra idé att undvika vissa eteriska oljor(5) som kan förvärra känsligheten, t.ex. ylang-ylang och citrongräsolja. Det är viktigt att vara medveten om ekologiska hudvårdsprodukter i allmänhet, särskilt de som innehåller eteriska oljor kan också irritera huden, råder hudläkaren Dr. Nina Roos.

Dessutom är nya tekniker, som MgO (magnesiumoxid) i deodoranter, värda att hålla ett öga på. Denna ingrediens är densamma som används av gymnaster för att absorbera fukt från händerna och har visat sig vara effektiv som antibakteriellt medel. Den kan neutralisera de sura molekyler som orsakar kroppslukt och är lika effektiv som en antiperspirant när det gäller att förebygga lukt. Studier* har visat att den reducerar 30 % av lukten 48 timmar efter den sista appliceringen. Eftersom magnesiumoxid kan absorbera två gånger sin vikt i vatten (4 gånger mer än talk) är den också effektiv när det gäller att hålla armhålorna fräscha och torra, vilket ger lindring hela dagen.


*Bekräftad in vivo genom sensoriska tester

Tecken på känslighet, som inte nödvändigtvis blossar upp omedelbart efter applicering av deodorant, inkluderar ofta:
● Utslag
● Brännande förnimmelser
● Klåda
● Torra områden.

KÄLLOR:
1. Orton, DI. et al, 'Cosmetic allergy: incidence, diagnosis, and management' in Am J Clin Dermatol. (2004) 5(5) pp.327-37.
2. Uter, W. et al, 'Patch test results with patients' own perfumes, deodorants and shaving lotions: results of the IVDK 1998-2002' in J Eur Acad Dermatol Venereol. (2007) Mar; 21(3):374-9.
3. Zirwas, M. et al, 'Antiperspirant and Deodorant Allergy' in The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology (2008) Sep; 1(3): 38–43.
4. Turner, G.A, 'Impact of shaving and antiperspirant use on the axillary vault' in International Journal of Cosmetic Sciences 29.1 (2007) pp.31-8
5. Lalko, J. et al, 'Investigation of the dermal sensitization potential of various essential oils in the local lymph node assay' in Food Chem Toxicol. (2006)

HUD- analys

DRIVS AV SKINCONSULT AI

IDENTIFIERA DINA HUDPRIORITERINGAR

Starta din analys