Finns det ett samband mellan mejeriprodukter och finnar?

Är det mjölken i kaffet som orsakar dina utslag? Vi utforskar det komplexa sambandet mellan mejeriprodukter och akne och vad det innebär för din hud.

Vad är akne och varför får vissa det?

Har du funderat på om mjölk kan vara orsaken till dina hudutslag? Enligt forskningen kan det stämma. Studier tyder på att det finns ett samband mellan mejeriprodukter och akne. Men innan du slutar med mejeriprodukter för hudens skull ber vi dig att fortsätta läsa för att ta reda på om och hur detta påverkar dig, och hur du bäst hanterar akne och orenheter.

Vad är akne och varför får vissa det?

Akne är en irritation som uppstår när oljor fastnar i porerna och att dessa täpps igen(1). Bakterietillväxten ökar, vilket resulterar i en inflammation, som i sin tur ger röda knölar på huden. Exakt vad som orsakar akne är ännu inte klarlagt, men forskarna är eniga om att det finns ett antal olika faktorer som kan få akne att bildas. Hormoner, hög talgproduktion, känslomässig stress och hudens mikrobiom, för att nämna några.
Bidragande faktorer som gener och hudtyper spelar också en roll, men varför vissa av oss är mer aknebenägna än andra är inte fastslaget. En annan möjlig förklaring ligger i kosten, och det finns studier som tyder på att det finns ett samband mellan kost och akne, särskilt en kost rik på mejeriprodukter(2).

Vad har mejeriprodukter med saken att göra?

Mejeriprodukter har visat sig stimulera talgproduktionen, som i sin tur bidrar till att akne bildas. Här är det viktigt att poängtera att talg behövs för att huden ska hålla sig frisk, eftersom talgen smörjer huden och hjälper till att upprätthålla en stabil hudbarriär(3). Däremot kan en obalans – för mycket eller för lite – leda till hudproblem(4). Det är här mejeriprodukterna kommer in i bilden.

När mjölk och andra mejeriprodukter konsumeras kan de öka insulinproduktionen, vilket kan resultera i att levern producerar en typ av tillväxthormon.
Detta hormon ökar talgnivåerna, vilket leder till igentäppta porer.

Utöver detta kommer ofta mjölken som konsumeras från dräktiga kor och innehåller ett överflöd av insulinliknande tillväxthormoner(6).

Även om detta är idealiskt för nyfödda kalvar kan förekomsten av detta hormon ha en negativ effekt på personer med aknebenägen hud, eftersom det kan öka talgproduktionen och förekomsten av inflammationer.

Är mjölk den enda mejeriprodukten som kan orsaka akne?

I dagsläget tyder de studier som genomförts på att mjölk är den produkt som är mest kopplad till akneutslag, jämfört med andra mejeriprodukter. En koppling mellan ost och yoghurt och akne har inte bekräftats. Faktum är att yoghurt innehåller probiotika, som har antiinflammatoriska egenskaper och kan hjälpa huden(7).

Och innan du väljer mini- eller lättmjölk i stället är det viktigt att observera att även de lättare alternativen har bevisats trigga bildandet av akne(8). Det beror på att processen att ta bort fett från mjölken ofta tar bort hälsosamma fettsyror och näringsämnen, som har antiinflammatoriska egenskaper. Eftersom dessa varianter är mer processade än standardmjölk har de högre koncentrationer av hormoner. I mini- och lättmjölk finns det vassleprotein, som anses höja insulinnivåerna och bidra till en överproduktion av talg(9).

Hur hanterar man hud med tendens till akne på bästa sätt?

Om du har tendens till akne kan det vara en god idé att sluta äta mejeriprodukter för att se hur huden reagerar. Därtill kan du även använda icke-komedogena hudvårdsprodukter.
Dessa produkter hjälper till att inte täppa till dina porer.

Undvik att överexfoliera huden
Om du har tendens till akne kan det vara frestande att exfoliera huden ofta för att avlägsna överflödig olja på huden. Men eftersom överexfoliering kan leda till torrhet, vilket ökar produktionen av talg, kan detta bidra till fler utbrott.  

Håll huden återfuktad med en lätt, ickekomdeogen fuktighetskräm
Kom ihåg att även fet hud behöver återfuktas (ett överflöd av oljor betyder inte att huden är återfuktad).
Det finns flera livsstilsändringar du kan göra för att hantera hud med tendens till akne, inklusive:

Tänk på hygienen
Byt dina örngott och lakan regelbundet för att minimera ansamlingen av bakterier.

Drick mycket vatten
Förutom dess olika återfuktande fördelar främjar även vatten blodflödet i kroppen och huden.

Gör livsmedel såsom valnötter, avokado, linfröolja och lax till en del av din kost
Dessa livsmedel är rika på näring som är speciellt lämpliga för personer med tendens till akne. Klarare hud? Ja, tack.

KÄLLOR:
1. Kucharska, A. et al, "Significance of diet in treated and untreated acne vulgaris" in Advances in Dermatology and Allergology 33.2 (2016) pp. 81-86
2. Ulvestad, M. et al, "Acne and dairy products in adolescence: results from a Norwegian longitudinal study" in Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology 31.3 (2017) pp. 530-535
3. Pappas, A. et al, 'Sebum analysis of individuals with and without acne' in Dermato Endocrinology 1.3 (2009) pp. 1576161
4. Pappas, A. "The relationship of diet and acne" in Dermato Endocrinology 1.5 (2009) pp. 262-267
5. Bowe, W.P. "Growing evidence suggests possible link between diet and acne" in American Academy of Dermatology Association (2013)
6. Pappas, A. "The relationship of diet and acne" in Dermato Endocrinology 1.5 (2009) pp. 262-267
7. Bowe, W.P. et al, 'Acne vulgaris, probiotics and the gut-brain-skin axis - back to the future?' in Gut Pathogens 3.1 (2011)
8. LaRosa, C.L. et al, "Consumption of dairy in teenagers with and without acne" in American Academy of Dermatology 75.2 (2016) pp. 318-322
9. Danby, F.W. "Acne: Diet and acnegenesis" in Indian Dermatology Online Journal (2011) 2.1 pp.2-5

HUD- analys

DRIVS AV SKINCONSULT AI

IDENTIFIERA DINA HUDPRIORITERINGAR

Starta din analys