Foodlab: Vi har gjort chokladdoppad bananpinnglass, redo för stranden

Glass och strand hör ihop, men vi har väl alla tävlat med värmen om att hinna äta upp glassen från glasskiosken innan den förvandlas till gräddgojs i servetten. Tänk om du skulle kunna bjuda på läckra, kalla strandsnacks som håller lite längre i kylväskan? Här får du ett förslag från leVICHYmag på en lite nyttigare, lätt snack för både små och stora gottegrisar.

Först kan den chokladdoppade bananpinnglassen kanske verka vara svår att sälja in till dina barn, men vänta bara tills de smakar den! Banan, choklad  och kokostoppning är en rätt oemotståndlig smakkombination för de flesta. Och för de som inte är så förtjusta i mörk choklad eller kokos är kombinationsmöjligheterna ändå nästan oändliga. Ett förslag är att byta den mörka chokladen mot vit och kokosen mot torkade bär eller nötter.

Det är dessutom kul att göra sin alldeles egna chokladdoppade bananpinnglass, så se det som en bra familjeaktivitet att göra mellan klockan 12 och 15 när solens starka UVA och UVB-strålar står på topp.

Du behöver:

(6 personer)

  • 6 mellanstora bananer
  • 150 gram mörk choklad
  • 12 träpinnar

Till toppingen:

  • Kokosflingor
  • Riven kokos
  • Mandelspån
  • Några jordgubbar

Gör så här:

1. Skala bananerna och dela på mitten. Gör försiktigt ett snitt mitt i bananen och stick in en träpinne. Vi har hittat några från Nicolas Vahé som är superfina.

2. Lägg bananerna på ett fat täckt med bakplåtspapper. Ställ i frysen i ca 2 timmar eller över natten.

3. Förbered din topping i små skålar. Skiva eller tärna jordgubbarna. Om du har nötter, torkade bär, jordnötssmör eller andra läckerheter hemma är de också jättegoda som topping. Det är bara fantasin som sätter gränserna!

4. När bananpinnarna är frysta är det dags att smälta chokladen i vattenbad. Hacka chokladen i mindre bitar och häll i en liten kastrull. Sätt en större kastrull fylld med vatten på spisen tills vattnet värms upp till kokpunkten. Smält sedan chokladen i den lilla grytan genom att placera den i ditt vattenbad. När chokladen har smält häller du den i ett högt glas för att göra det lättare att doppa bananpinnarna i chokladen.

5. Håll i pinnen och doppa bananen i den smälta chokladen. Lämna ca 2 cm av bananens ände utan choklad. Dekorera därefter bananpinnglassen direkt. När bananen är kall stelnar nämligen chokladen fort, så det är en bra idé att göra en pinnglass åt gången. När alla bananerna är doppade i choklad och dekorerade är det bara att njuta av dem direkt eller lägga in dem i frysen till senare.

Poängen är att banan aldrig smälter och håller sig kall relativt länge, så bananpinnglassen är perfekt att packa i kylväskan när du ska iväg. Ha kul, njut av glassen och håll ett öga på leVICHYmag för tips om fler sommarsnacks!

Redaktionen

Relaterade produkter

Mest läst