Hormonell obalans
I vår åldersfixerade värld är klimakteriet ett tillstånd som starkt förknippas med ålderdom. Men det finns liksom inget alternativ för halva befolkningen. Vare sig vi vill eller ej så hamnar kroppen i obalans. Då börjar kroppen ropa på hjälp på olika sätt. Vad många inte vet är att hormonell obalans skapar fysisk påfrestning som hänger ihop med det psykiska. Många kvinnor föder barn sent och det är inte ovanligt att perimenopausen infinner sig redan innan hormonbalansen hunnit återställas efter sista barnet.
Innan blödningsmönstret ändras kan alltså ett antal klimakteriesymptom dyka upp. Dessa går att härleda till och förväxla med stress; som en gnagande känsla av oro och irritation, koncentrationssvårigheter, sömnstörningar, humörsvängningar, hjärtklappning och nedsatt sexuell lust är några exempel. Det är vanligt att pms symptom förvärras och mensdagarna ökar och blödningarna blir rikligare.
Livsstil är avgörande
Du kanske har kunnat köra på som en super-woman och plötsligt säger det stopp. Huvudet och kroppen vägrar. Du blir trött, energilös, arg, ledsen och vill bara checka ut. Det som brukade vara roligt känns som en belastning. Du sitter och stirrar på skrivbordet och kan inte för ditt liv minnas vad det var du höll på med eller skulle göra. Den löprunda som tidigare gett energi, tar energi och du får en molande känsla av att något är fel. Då är det dags att börja titta på din livsstil. Börja ta hand om dig själv, var snäll mot dig.
Det kan låta präktigt men det är faktiskt så att mat, stress och sömn måste prioriteras med återhämtning och regelbundna tider. Dagsljus på morgonen hjälper dig att känna dig piggare, inte fem koppar kaffe som stressar på ditt system. Alkohol kan kännas som en härlig avslappnande kvällsrutin, men sanningen är att så lite som ett glas vin påverkar din nattsömn negativt genom att pulsen inte går ner maximalt och därmed kommer du inte ner i djupsömn. Mobilen, datorn, tv:n… det blå ljuset bromsar utsöndringen av melatonin vilket leder till att du inte blir naturligt trött på samma sätt.
Träning är bra för det mesta. Men ge kroppens stressystem chansen att fokusera på uppbyggnad och att hålla hormoner och signalsubstanser i schack. Kanske behöver du variera mer. Komplettera flåsiga pass med lugna skogsstunder, yoga och promenad. Tillåt dig att känna efter och inte pressa ut det sista varje gång. Vet du med dig att du redan hör till den grupp som borde träna mer är det nu du ska öka din aktivitet, satsa på vardagsrörelse och se till att få upp pulsen minst 150 minuter i veckan. Ta trappan istället för hissen, cykeln istället för bussen, gå av tunnelbanan en station tidigare och var inte rädd för att bära matkassar och annat som du upplever som fysiskt jobbigt. Jobba i trädgården, städa och se till att du använder kroppen.*
När vi kommer i klimakteriet minskar östrogenet gradvis. Östrogen är vårt smörjmedel och hjälper leder och muskler, på flera plan. Det är därför normalt att man får en känsla av att det knakar i leder, upplever värk, smärta och en ny typ av träningsvärk. Inget av det här är farligt och du kommer uppleva att lite längre och mjukare uppvärmning underlättar likaväl som det kan behövas fler dagar med vila och för återhämning om du tagit ut dig ordentligt.
Tyvärr är det också så att vi snabbare tappar muskelmassa när vi kommer i klimakteriet och många känner igen att huden blir slappare och hängigare, huden fylls liksom inte ut. Mycket av vår förbränning går att härleda till musklernas energiförbrukning och genom att styrketräna kan vi upprätthålla ämnesomsättningen. Vi måste också komma ihåg att genom att muskelträna lite tyngre än vad som känns bekvämt motverkar vi att tappa benmassa, minskad bentäthet leder till benskörhet som i sin tur gör att vi lättare bryter ben. Dessutom stöder forskning att regelbunden och tung styrketräning minskar värmevallningar.
Alla behöver vi arbeta med rörligheten och det kan ta emot när det gör ont, men att stretcha, yoga och arbeta med sin rörlighet kommer man försäkra att man klarar sig mycket längre på egen hand och slipper mycket smärta.
Så var det det här med maten. Nej, ingen vill behöva få höra att det är dags att fundera på vad man ska stoppa i sig. Men det är nu du måste prioritera bra, nyttig, icke processad mat, näringstäta livsmedel som ger rikligt med fett och protein som är vårs byggstenar, håller dig mätt och hjälper dig att inte tappa onödigt med muskler. Äter man för lite mat får man lättare sötsug, som kan vara utmanande att kontrollera. Och då stoppar man lätt i sig saker man senare ångrar som brukar resultera i att man kompenserar med att skippa en riktig måltid. Dra ner på mellanmål och försök att inte stoppa saker i munnen mer än tre, max fyra, gånger om dagen. Det hjälper till att hålla blodsockret på en stabil nivå vilket har en rad goda effekter. Nog om detta – du som läser det här vet nog vad du borde äta mer och mindre av.
*https://scholar.google.fr/scholar?hl=sv&as_sdt=0%2C5&as_vis=1&q=excersice+menopause&oq=excersice+meno