Kombucha - pusselbiten som saknas i det nordiska köket

Læsk! Ett varumärke värt att hålla ögonen på om du är intresserad av den nya hälsotrenden kombucha. Vi har besökt det dansk/amerikanska kombucha-ekobryggeriet på Vesterbrogade i Köpenhamn. De kvalitetsmedvetna entreprenörerna Line Hoff och Eric Sponseller har gjort denna uppfriskande dryck på nordiskt vis och fyllt den i snygga designerflaskor. Allt började med drömmen om att revolutionera dryckesmarknaden i linje med det nya nordiska köket.

När man går förbi Vesterbrogade 39 avslöjar husets mörka fönster inget om att här finns ett framgångsrikt bryggeri. Men när vi stiger in känner vi genast att här är det något särskilt på gång. Under det senaste året har lokalerna, som tidigare inrymt en vietnamesisk restaurang, förvandlats till huvudkontoret för varumärket Læsk. Här finns ett modernt bryggeri, en kreativ verkstad samt kontor för de två grundarna och eldsjälarna, 30-åriga Line Hoff och 33-åriga Eric Sponseller. Mitt bland den tidigare restaurangens möbler, café au lait-skyltar och tavlor av asiatiska kvinnor står ett stort modernt konferensbord. "Det är här vi arbetar cirka 16 timmar om dygnet", säger Eric med ett snett leende på klingande amerikanska. Det råder ingen tvekan om att det arbetas hårt här, men Line och Eric utstrålar ändå den där alldeles särskilda energin och entusiasmen som man känner hos människor som verkligen brinner för det de gör.

Ett speciellt dryckrecept

Kombucha är en förhållandevis ny hälsotrend i Norden. Drycken kommer ursprungligen från Asien, där den dracks redan före vår tideräkning. I USA har drycken funnits i mataffärernas hyllor sedan början av 1990-talet, så kombucha var ingen nyhet för den amerikanskfödde Eric. "Jag visste vad det var, men det var inte direkt något jag själv drack. Jag började faktiskt göra min egen kombucha bara för att jag fick en scoby, som används till jäsningen, i present". Scoby är en nyttig jäst- och bakteriekultur, en slags kombuchasvamp, som jäser teet. När teet jäser förvandlas det mesta av sockret till alkohol som i sin tur omvandlas till organisk syra. Resultatet är en alkoholfri, pärlande, frisk och syrlig läskedryck med låg sockerhalt. Bryggeriets lokaler påminner lite om en scen tagen ur filmen Alice i Underlandet. Jättestora syltburksliknande konserveringsglas med ett vitt tygstycke bundet över locken står på rad. Framför burkarna finns vita pappskyltar som anger teets produktionsstatus, och inne i glasen jäser gul och rosa kombucha med en kombuchasvamp i matchande färg.

Den första klunken

Vi börjar med att spola tillbaka tiden till en tripp i New York för åtta år sedan när de båda två Læsk-grundarna möttes första gången. Line och hennes kusin var på couchsurfingresa i USA och träffade Eric eftersom de sov över på några av hans vänners soffa. Men det var faktiskt inte förrän två år senare medan Line praktiserade på ett arkitektkontor i the Big Apple som hon upptäckte kombucha. En dag på arkitektkontoret kom Line på sig själv med att om och om igen återvända till en flaska hon hade stående i kylskåpet  - kombucha stod det på den. "Min första tanke var: 'Vad i hela världen är det här?!' Det smakade lite konstigt. Inte illa, men annorlunda och jäst på något sätt." Hon skrattar lite åt minnet och fortsätter: "Jag tog en klunk och ställde undan flaskan. Men det var som om jag inte kunde sluta när jag väl börjat dricka. Jag började bli beroende av den syrliga drycken, för hemma fanns bara läsk och andra drycker med hög sockerhalt. Och jag kände även att jag blev bättre i magen."

Kombuchans egenskaper

Det är inte bara Line som får en behaglig känsla av att dricka kombucha, den har länge varit en uppskattad dryck i stora delar av världen. Kombucha sägs nämligen att ha många bra egenskaper. En förbättrad matsmältning är en av dem, eftersom jäsningen bildar nyttiga enzymer, vitaminer och probiotiska bakterier. Men kombucha inverkar även positivt på hudens egenskaper. Därför har forskarna bakom VICHY arbetat i flera år med att utveckla den nya IDÉALIA-serien som innehåller just kombucha. Nyttig att dricka och bra för huden - helt klart något för oss här på leVICHYmag-redaktionen!

Ett nytt inslag i det nordiska köket

När Line Hoff kom tillbaka från New York var det något som saknades. Hon letade efter kombucha, men kunde inte hitta den någonstans. Hon fortsatte hålla kontakten med Eric och en dag pratade de på Skype. Eric bodde då i Sydafrika och han berättade att han fortfarande bryggde kombucha hemma i sitt kök. Av lika mycket nödtvång som nyfikenhet testade Line också att brygga sin kombucha och resultatet blev bättre än kombuchan hon smakat i New York. Den smakade mindre jäst och var godare. Under ett samtal med Eric sa hon att han borde komma till Danmark och att de borde börja sälja Kombucha här hemma. "I början skojade vi om att Danmark verkligen behövde vår kombucharevolution som ett alternativ till läsk. För om man tittar på det nynordiska köket har det fullständigt exploderat av innovation under de senaste tio åren. Nordens spännande foodlabb har jättemånga duktiga kockar som lagar läcker nyskapande mat av nordiska råvaror. Och det var här vi kände att det behövdes ett alternativ till cola! Det saknades helt enkelt en spännande alkoholfri dryck", förklarar Line, och berättar hur vännerna i början ofta diskuterade luckan de kände att deras kombucha kunde fylla på marknaden.

En stilla revolution tar form

En dag skickade Eric ett långt mail till Line. Han kände sig rastlös i Sydafrika och tyckte att de skulle göra drömmarna till verklighet. Eftersom Line var med på saken åkte Eric till Danmark och planeringen satte fart. Tillsammans grundade de Læsk på hösten 2015 och det tog inte lång tid innan verksamheten kom igång. Hittills har framgångssagan utspelat sig i lokalerna där vi träffas, och här har de själva stått för allt: från inköp och tillstånd  till produktion och marknadsföring. På ett år har verksamheten vuxit så mycket att produktionen nu flyttar till nya lokaler i Hørsholm. Det visade sig att intresset för den gamla asiatiska drycken i sina nya skandinaviska flaskor var mycket större än de vågat hoppas på. Lines och Erics eget framgångsrecept är hårt arbete och en vilja att experimentera.  Just nu experimenterar med ingredienser som cayennepeppar och kaffe, och i sommar kan du köpa kombuchaglass i en glassbutik på Østerbro när Læsk  sätter igång ett nytt spännande samarbete på denna front!

Læsk står för äkta entreprenörskap och utforskning av det nynordiska smakuniversumet när det är som allra bäst. På leVICHYmag-redaktionen ser vi fram emot att följa med och smaka oss igenom alla spännande nyheter från Læsk. 

Se var du kan köpa Læsk Kombucha på www.laesk.dk.

Redaktionen

Relaterade produkter

IDÉALIA

Dagcreme till normal/kombinerad hud

Dagcreme - Vård till normal / kombinerad hud

Mest läst