LÊsk! Ett varumÀrke vÀrt att hÄlla ögonen pÄ om du Àr intresserad av den nya hÀlsotrenden kombucha. Vi har besökt det dansk/amerikanska kombucha-ekobryggeriet pÄ Vesterbrogade i Köpenhamn. De kvalitetsmedvetna entreprenörerna Line Hoff och Eric Sponseller har gjort denna uppfriskande dryck pÄ nordiskt vis och fyllt den i snygga designerflaskor. Allt började med drömmen om att revolutionera dryckesmarknaden i linje med det nya nordiska köket.
NÀr man gÄr förbi Vesterbrogade 39 avslöjar husets mörka fönster inget om att hÀr finns ett framgÄngsrikt bryggeri. Men nÀr vi stiger in kÀnner vi genast att hÀr Àr det nÄgot sÀrskilt pÄ gÄng. Under det senaste Äret har lokalerna, som tidigare inrymt en vietnamesisk restaurang, förvandlats till huvudkontoret för varumÀrket LÊsk. HÀr finns ett modernt bryggeri, en kreativ verkstad samt kontor för de tvÄ grundarna och eldsjÀlarna, 30-Äriga Line Hoff och 33-Äriga Eric Sponseller. Mitt bland den tidigare restaurangens möbler, café au lait-skyltar och tavlor av asiatiska kvinnor stÄr ett stort modernt konferensbord. "Det Àr hÀr vi arbetar cirka 16 timmar om dygnet", sÀger Eric med ett snett leende pÄ klingande amerikanska. Det rÄder ingen tvekan om att det arbetas hÄrt hÀr, men Line och Eric utstrÄlar ÀndÄ den dÀr alldeles sÀrskilda energin och entusiasmen som man kÀnner hos mÀnniskor som verkligen brinner för det de gör.
Ett speciellt dryckrecept
Kombucha Àr en förhÄllandevis ny hÀlsotrend i Norden. Drycken kommer ursprungligen frÄn Asien, dÀr den dracks redan före vÄr tiderÀkning. I USA har drycken funnits i mataffÀrernas hyllor sedan början av 1990-talet, sÄ kombucha var ingen nyhet för den amerikanskfödde Eric. "Jag visste vad det var, men det var inte direkt nÄgot jag sjÀlv drack. Jag började faktiskt göra min egen kombucha bara för att jag fick en scoby, som anvÀnds till jÀsningen, i present". Scoby Àr en nyttig jÀst- och bakteriekultur, en slags kombuchasvamp, som jÀser teet. NÀr teet jÀser förvandlas det mesta av sockret till alkohol som i sin tur omvandlas till organisk syra. Resultatet Àr en alkoholfri, pÀrlande, frisk och syrlig lÀskedryck med lÄg sockerhalt. Bryggeriets lokaler pÄminner lite om en scen tagen ur filmen Alice i Underlandet. JÀttestora syltburksliknande konserveringsglas med ett vitt tygstycke bundet över locken stÄr pÄ rad. Framför burkarna finns vita pappskyltar som anger teets produktionsstatus, och inne i glasen jÀser gul och rosa kombucha med en kombuchasvamp i matchande fÀrg.
Den första klunken
Vi börjar med att spola tillbaka tiden till en tripp i New York för Ätta Är sedan nÀr de bÄda tvÄ LÊsk-grundarna möttes första gÄngen. Line och hennes kusin var pÄ couchsurfingresa i USA och trÀffade Eric eftersom de sov över pÄ nÄgra av hans vÀnners soffa. Men det var faktiskt inte förrÀn tvÄ Är senare medan Line praktiserade pÄ ett arkitektkontor i the Big Apple som hon upptÀckte kombucha. En dag pÄ arkitektkontoret kom Line pÄ sig sjÀlv med att om och om igen ÄtervÀnda till en flaska hon hade stÄende i kylskÄpet  - kombucha stod det pÄ den. "Min första tanke var: 'Vad i hela vÀrlden Àr det hÀr?!' Det smakade lite konstigt. Inte illa, men annorlunda och jÀst pÄ nÄgot sÀtt." Hon skrattar lite Ät minnet och fortsÀtter: "Jag tog en klunk och stÀllde undan flaskan. Men det var som om jag inte kunde sluta nÀr jag vÀl börjat dricka. Jag började bli beroende av den syrliga drycken, för hemma fanns bara lÀsk och andra drycker med hög sockerhalt. Och jag kÀnde Àven att jag blev bÀttre i magen."
Kombuchans egenskaper
Det Ă€r inte bara Line som fĂ„r en behaglig kĂ€nsla av att dricka kombucha, den har lĂ€nge varit en uppskattad dryck i stora delar av vĂ€rlden. Kombucha sĂ€gs nĂ€mligen att ha mĂ„nga bra egenskaper. En förbĂ€ttrad matsmĂ€ltning Ă€r en av dem, eftersom jĂ€sningen bildar nyttiga enzymer, vitaminer och probiotiska bakterier. Men kombucha inverkar Ă€ven positivt pĂ„ hudens egenskaper. DĂ€rför har forskarna bakom VICHY arbetat i flera Ă„r med att utveckla den nya IDĂALIA-serien som innehĂ„ller just kombucha. Nyttig att dricka och bra för huden - helt klart nĂ„got för oss hĂ€r pĂ„ leVICHYmag-redaktionen!
Ett nytt inslag i det nordiska köket
NÀr Line Hoff kom tillbaka frÄn New York var det nÄgot som saknades. Hon letade efter kombucha, men kunde inte hitta den nÄgonstans. Hon fortsatte hÄlla kontakten med Eric och en dag pratade de pÄ Skype. Eric bodde dÄ i Sydafrika och han berÀttade att han fortfarande bryggde kombucha hemma i sitt kök. Av lika mycket nödtvÄng som nyfikenhet testade Line ocksÄ att brygga sin kombucha och resultatet blev bÀttre Àn kombuchan hon smakat i New York. Den smakade mindre jÀst och var godare. Under ett samtal med Eric sa hon att han borde komma till Danmark och att de borde börja sÀlja Kombucha hÀr hemma. "I början skojade vi om att Danmark verkligen behövde vÄr kombucharevolution som ett alternativ till lÀsk. För om man tittar pÄ det nynordiska köket har det fullstÀndigt exploderat av innovation under de senaste tio Ären. Nordens spÀnnande foodlabb har jÀttemÄnga duktiga kockar som lagar lÀcker nyskapande mat av nordiska rÄvaror. Och det var hÀr vi kÀnde att det behövdes ett alternativ till cola! Det saknades helt enkelt en spÀnnande alkoholfri dryck", förklarar Line, och berÀttar hur vÀnnerna i början ofta diskuterade luckan de kÀnde att deras kombucha kunde fylla pÄ marknaden.
En stilla revolution tar form
En dag skickade Eric ett lĂ„ngt mail till Line. Han kĂ€nde sig rastlös i Sydafrika och tyckte att de skulle göra drömmarna till verklighet. Eftersom Line var med pĂ„ saken Ă„kte Eric till Danmark och planeringen satte fart. Tillsammans grundade de LĂŠsk pĂ„ hösten 2015 och det tog inte lĂ„ng tid innan verksamheten kom igĂ„ng. Hittills har framgĂ„ngssagan utspelat sig i lokalerna dĂ€r vi trĂ€ffas, och hĂ€r har de sjĂ€lva stĂ„tt för allt: frĂ„n inköp och tillstĂ„nd  till produktion och marknadsföring. PĂ„ ett Ă„r har verksamheten vuxit sĂ„ mycket att produktionen nu flyttar till nya lokaler i HĂžrsholm. Det visade sig att intresset för den gamla asiatiska drycken i sina nya skandinaviska flaskor var mycket större Ă€n de vĂ„gat hoppas pĂ„. Lines och Erics eget framgĂ„ngsrecept Ă€r hĂ„rt arbete och en vilja att experimentera.  Just nu experimenterar med ingredienser som cayennepeppar och kaffe, och i sommar kan du köpa kombuchaglass i en glassbutik pĂ„ Ăsterbro nĂ€r LĂŠsk  sĂ€tter igĂ„ng ett nytt spĂ€nnande samarbete pĂ„ denna front!
LĂŠsk stĂ„r för Ă€kta entreprenörskap och utforskning av det nynordiska smakuniversumet nĂ€r det Ă€r som allra bĂ€st. PĂ„ leVICHYmag-redaktionen ser vi fram emot att följa med och smaka oss igenom alla spĂ€nnande nyheter frĂ„n LĂŠsk.Â
Se var du kan köpa LÊsk Kombucha pÄ www.laesk.dk.