Hälsa – vad är det egentligen? En hälsosam livsstil, en hållbar och sund inställning till livet med balans mellan de ingredienser som ger energi, lust och glädje. Det är en underbar tanke att det är så vi alla ska leva och känna. Men är det det som är hälsa? Och vad är en bra och hållbar livsstil?
När man talar om vilka delar i livsstilen som påverkar vår hälsa så kan man inte ignorera att man har lite med sig i bagaget om man kommit till åren kring menopaus. En del mer – andra mindre, mycket beror på hur man levt sitt liv, genetiska förutsättningar och ett visst mått av tur. Men en sak är tydlig för de flesta kvinnor som närmar sig 50, man blir lite mer sårbar, känner av krämpor tydligare, det är svårare att skaka av sig en natt med för dålig sömn, en dag med för mycket stress och dålig mat. En festkväll går inte spårlöst förbi, för att uttrycka sig försiktigt.
Personligen så tror jag att vi är på väg på en farlig väg om vi börjar tänka att det är för sent att göra något åt sitt mående. Det är aldrig försent, inte så länge man andas, i alla fall. En annan farlig trend är att man blir för radikal åt något håll. Det är inte hållbart. Det är också tydligt att hälsa stressar många, det är ju inte särskilt konstruktivt, det heller.
En sak jag funderat över är att det finns en märklig inställning kring att unna sig. Det man unnar sig är det som i regel inte gör en gott, utan tvärtom. Hur många tänker inte att äntligen är det helg eller semester, nu ska jag unna mig ett gäng glas vin, chips, godis, skräpmat, ligga på soffan, vara uppe sent eller vad det nu är. Och det är ju inget fel med det, balans i livet betyder ju att man kan göra och äta allt, men inte alltid. Tänk om man istället unnade sig det som gör gott, som gör att man mår bra, under merparten av veckans dagar. Jag vet vad jag talar om. För jag var där, på den ohållbara sidan.
För mig, blev det oundvikligt att ta tag i min livsstil. När klimakteriet klampade in och jag äntligen förstod att det var ”det”, då var jag tvungen att först få ordning på stress och sömn för jag höll på att gå under. (Om sömn, stress och återhämtning skriver jag utförligt i en annan artikel här på Meno Talks, så jag går inte in mer på det här.)
När jag fått stresshanteringen och sömnen någorlunda under kontroll började de andra bitarna falla på plats. När man inte sover rubbas hunger och mättnadssignaler (1). Jag tror alla vet vad man är sugen på när man sovit dåligt efter en sen festkväll? Stress är också ett utmärkt sätt att skicka signaler till hjärnan om att det är fara på färde ”bered dig på krig och svält, ät upp dig och fokusera på snabba kolhydrater med snabb energitillgång.”, typ.
När vi blir äldre försämras näringsupptaget och vi tappar muskelmassa, vilket eskalerar i klimakteriet. När vi tappar muskelmassa tappar vi spänst, ork och vår energiförbrukning går ner. Det du behöver är att tillföra bra mat som innehåller mycket vitaminer och mineraler, bra fetter och nyttigt uppbyggande protein. Socker, snabba kolhydrater och ultraprocessad mat ger bara kortfristig mättnad och energi för stunden, det driver upp blodsockret och gör att det dalar fort och skapar sug och hunger ganska snart igen. Vi kvinnor är världsbäst på att straffa oss själva när vi avsteg från vår plan. Blev det en bulle till förmiddagsfikat så kanske man hoppar över lunchen, eller nöjer sig med en liten sallad. Vad händer vid tretiden? Jo, då är du så sugen och hungrig att du skulle kunna äta vad som helst. Och vad är det som slinker ner då? Knappast ett broccolihuvud och en torskfilé.
En hälsosam kropp behöver också röra på sig och med mättad från bra energikällor, god sömn och kontrollerade stressnivåer orkar man det och dessutom gynnas sömn och stress av rörelse. Promenader och löpning kan vara en toppenbra bas. Med minskade muskelmassa och östrogenets bortfall behöver vi träna våra muskler och ge skelettet utmaningar för att motverka benskörhet. Att hoppa, studsa, dansa, springa och lyfta tunga saker, eller sig själv för den delen, är utmärkt. Dessutom finns studier som visar att styrketräning minskar frekvensen av vallningar och svettningar.(2)
Många kvinnor klagar på att de har ont, förr brukade man säga att man skulle vila sig fri från smärta men idag brukar rekommendationerna ofta vara tvärtom, artros, ledvärk, inflammationer och muskelsmärta försvinner effektivare med rörelse än stillasittande. WHO rekommenderar minst 150 minuters pulshöjande rörelse och två tillfällen med styrketräning, per vecka. (3)
Men viktigast av allt är kanske ändå att hitta till lust och glädje i livet! Att unna sig stunder av njutning som kopplar bort måsten och tankar som oroar eller stör. Tänk vilken kick man får av att skratta, att krama en nära och kär vän, en kväll med skvallriga väninnan, en fika i skogen med grannen eller en romantisk kväll med sin älskling. Eller, hur nöjd kan man inte känna sig av att rensa garderoben, påta i trädgården, plocka lingon i skogen eller spendera ett par timmar i badrummet med att ta hand om sitt yttre? Vad tänker du unna dig idag? Och imorgon?
(1) https://www.forskning.se/2011/04/20/for-lite-somn-kan-leda-till-fetma/
(2) http://liu.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A1688559&dswid=-4450
(3) https://www.vetenskaphalsa.se/sa-ska-du-trana-mot-och-vid-smarta/