Mina egna bästa råd – vad som spelat störst roll för mig
Jag är nog på andra sidan, jag börjar tro att det kanske är sant, att klimakteriet är den nya våren. För så säger man i vissa delar av Asien. Det känns faktiskt som jag landat i ett lugn. Både själsligt och fysiskt. Den duktiga flickan med för mycket inre stress och press är inte längre så påtaglig.
Känslan av att jaga runt och försöka uppfylla ospecificerade krav och självpåtagna uppgifter, från alla möjliga håll, var ohållbar. Jag är glad att jag själv insåg det och lyckades bromsa i tid. När det var som värst hade sömnen börjat trassla på allvar, jag låg vaken i timmar varje natt. För lite sömn skapar problem på många plan och ökar stressnivån som hormonomställningen i sig spär på. Det är väldigt intressant att notera det faktum att kvinnor löper störst risk att bli utmattade, hamna i sjukskrivning pga utmattningsdepression och konsumerar mycket antidepressiva mellan 45 – 50(1)(2)(3)(4)(5). Vad är vad – är det perimenopausen som skakar om, hormonsvikten som skapar en så stor oreda att både kroppen och psyket inte längre orkar med?
På arbetet kan det räcka med att säga att du går igenom en tuff period och behöver lite extra stöd eller utrymme för flexibilitet. Har du turen att arbeta på ett företag som är öppet, jämlikt och modernt har ni kanske redan börjat tala om klimakteriet, haft utbildning eller skapat utrymme för att tala om klimakteriets påverkan. Om inte, kanske du kan vara den första som lyfter frågan med personavdelningen eller med närmaste chef.
Vi väldigt många kvinnor som överlevererar, dubbelkollar, är extra noggranna och alltid ger det där lilla extra. Prova att fuska. Våga att inte göra allt så bra som du egentligen kan. Troligen kommer ingen att notera att du kör fyrstjärnigt istället för fem. Om någon, mot förmodan, saknar det där lilla extra så kommer du få höra det och ha chansen att göra om och göra bättre.
När vi inte mäktar med, känner oss trötta och otillräckliga är det ofta vi drar ner på det vi brukar tycka är roligt. Jag känner själv igen mig i att skippa tjejmiddagar, tacka nej till inbjudningar, träning och aktiviteter för att blotta tanken på en sak till att sätta i kalendern kunde göra mig nästan gråtfärdig. Men det är den typen av icke vardagliga aktiviteter, möten och händelser som ger oss energi, skapar återhämtning, väcker lust och liv. Så genom att ge dig själv utrymme för egentid kan du göra det som ger, inte tär. Min bästa aktivitet är en timme på morgonen, bara för mig själv, alltid utomhus. Ibland springer jag, ibland lufsar jag och ibland strosar jag och tar stopp för att bara insupa omgivningen. Jag går också på lugna yogapass där även meditation ingår. Det är en av veckans höjdpunkter för mig.
En av mina gäster i Klimakteriepodden gav mig en väldigt intressant insikt. Hon talade om vår inre kritiker(6). Hur talar du till dig själv? Jag är inte ensam om att tycka att det jag ser i spegeln kunde vara snyggare, slätare osv. Jag hakar upp mig på det som inte ser eller känns bra och sällan unnar jag mig en komplimang eller känsla av tillfredställelse. Tänk om du hade gått runt och sagt de där sakerna, som du tänker om dig själv, till en vän? Det hade aldrig någonsin hänt och hade det, så hade vännen troligen vänt dig ryggen för alltid. Så börja vara vänlig, snäll och ge dig själv komplimanger. Det kommer kännas konstigt först, men tro mig, snart kan man faktiskt ge sig själv en komplimang högt ut i luften.
En sak till som den här kloka gästen sa var att vi ofta sviker oss själva flera gånger om dagen. Hur ska man kunna bygga ett självförtroende och ha tillit till sig själv om man ständigt struntar i att göra det man bestämt sig för? Bestäm inte att du ska börja jogga fem dagar i veckan om du inte med lätthet redan klarar fyra. Lova inte dig själv att du inte ska äta något med socker på en vecka, det kanske är nog med en dag och blir det två eller kanske till och med en veckan kan du hylla dig själv.
Sluta kritisera dig själv i tid och otid. Tro inte på allt du tänker. Svik inte löften mot dig själv. Le mot dig själv i spegeln. Sträck på dig. Ta tid för avkoppling och återhämtning utan störande intryck. Våga ta små steg mot att bli precis den du behöver och vill vara, testa nya strategier och förhållningssätt. Och sist men inte minst, det finns ingen som analyserar och tittar på dig med så kritiska ögon som du själv, så dra ner på ambitionsnivån. Du kommer tacka dig själv.
(1) https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/ovrigt/2020-1-6568.pdf
(2) https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/statistik/2021-3-7309.pdf
(3) https://www.forsakringskassan.se/nyhetsarkiv/nyheter-press/2022-10-24-stressrelaterade-sjukskrivningar-okar-igen-efter-pandemin
(4) https://www.klimakteriepodden.se/avsnitt/182livskompassen-david-waskuri/
(5) https://kollega.se/arbetsmiljo/sa-paverkar-klimakteriet-dig-pa-jobbet
(6) https://www.klimakteriepodden.se/251-sjalvkansla-camilla-hasselvret/
Redaktionen