Solskyddsfaktorn - hudens vardagshjälte

Vårsolen börjar sakta men säkert sprida sina värmande och efterlängtade strålar över våra skandinaviska vinteransikten. Nu får vi bråttom till uteserveringarna för suga åt oss all värme och D-vitamin som vi saknat hela vintern. Det är skönt och vi har gjort oss förtjänta av värmen, men vi borde göra oss själva en tjänst och komma ihåg solskyddsfaktorn. Forskning visar nämligen att solskydd är den viktigaste förebyggande åtgärden om du vill hålla huden ung och fräsch så länge som möjligt.

Här på leVICHYmag-redaktionen har vi plockat ner solskydden från hyllorna. Det gjorde vi faktiskt redan innan vårens solstrålar tittade fram, och det finns flera orsaker till detta. Först och främst hjälper solkräm att förebygga skador som kan leda till hudcancer. Dessutom visar en undersökning att solens strålar kan leda till tidiga ålderstecken och skador som rynkor, slapp hud och pigmentförändringar. Undersökningen drar slutsatsen att huden behåller sin unga och smidiga look längre om du använder solskyddsfaktor varje dag.

En vanligt misstag vi soldyrkare gör är att underskatta solens strålar i mulet och svalt väder. Men solens UV-index kan vara lika högt och farligt en grå höstdag som en varm sommardag. Så det kan löna sig att leta efter en bra dagkräm med solskyddsfaktor i. Det finns även många fina produkter på marknaden som kombinerar smink och solskyddsfaktor i en och samma produkt. 

Men just nu, när vårsolen står som högst på himlen och caféborden lockar oss utomhus, är det viktigt att tillföra huden en extra hög solskyddsfaktor. Dagkräm som innehåller SPF är en bra bas året om, men blir det fler timmar i solen täcker det tunna lagret dagcreme inte tillräckligt bra. Därför är en ansiktssolkräm ett måste i din crossbody-rutin redan när du känner vårens första solstråle om du vill förebygga rynkor och skador.

Solen avger både UVA och UVB-strålar. Det är UVA-strålarna som är särskilt viktiga att skydda sig mot, eftersom det är den typen strålar som tränger djupast in i huden och orsakar de största skadorna. Så se efter att solkrämen du köper verkligen innehåller både UVA och UVB-skydd.

Här är tre ansiktskrämer från VICHY som på var sitt sätt skyddar mot solens UV-strålar och framförallt kompletterar varandra i anti aging-kampen.

Slow Âge dagkräm med SPF 25

Ett av VICHYs erbjudanden på en fuktgivande dagkräm med solskyddsfaktor som samtidigt innehåller antioxiderande rotextrakt av Baïcalin och BIFIDUS för effekt på ålderstecken i olika stadier. Huden får omedelbart fukt, skydd, och en strålande lyster. Fungerar utmärkt för daglig användning hela året om.

Mattande ansiktssolkräm med SPF 30

Den här ansiktssolkrämen skyddar både mot UVA och UBA-strålar och är utvecklad med en mattande Dry Touch, så din hud känns mjuk och matt efter applicering. Använd den som komplement till din vanliga dagkräm under vår- och sommarmånaderna och på semestern när du är utomhus många timmar. Och så är den helt rätt i storleken för att få plats i handväskan!

BB-solkräm med SPF 50

Här har VICHY kombinerat fuktgivande solskydd med en BB-kräms täckande och lätt färgade egenskaper. Du blir kanske nervös av tanken på SPF 50, men oroa dig inte - din hud kommer tacka dig. Dessutom ger den enkelt en  fin sommarlyster, samtidigt som den skyddar dig mot farliga strålar. Ger ett optimalt skydd mot UVA- och UVB-strålar samt en omedelbart jämn hudton och en snygg, solkysst look. 

Men det är inte bara ansiktet du bör skydda. Kom även ihåg att skydda särskilt utsatta områden som hals, händer och läppar när du är i solen. Hur du bäst skyddar din hud under sommarsemestern är en helt annan femma. Det kan du läsa mer om nästa månad, när leVICHYmag-redaktionen fördjupar sig i vilket solskydd som passar bäst till just din planerade semester.

Redaktionen

Relaterade produkter

Mest läst

Njut av solen och fortsätt vara skyddad!

Solen gör oss lyckligare och vi känner oss mer attraktiva med en härlig sommarbränna. Vi behöver solljuset för att må bra och många fördelar kommer med det - men tyvärr också UV-strålar.

Läs mer

Soliga skidbackar

Du vet den där känslan av att vakna upp till en dag perfekt för skidåkning? Klarblå himmel, strålande sol och 15 cm nysnö som har fallit under natten.

Läs mer

Är din hud skyddad på stranden?

I Sverige har vi tur! På sommaren kan vi njuta av långa dagar på stranden och lyssna på det avslappnande och fridfulla ljudet från vågorna. Allting tack vare vår långa kustlinje och våra nordliga färskvattensjöar. Men visste du att till exempel sand, vind, vatten, och salt är faktorer som kan försvaga ditt solskydd?

Läs mer