Dagens kvinnor är förvånansvärt okunniga om sin kropp och hur vi styrs av hormoner och signalsubstanser som vi själva faktiskt kan, i större eller mindre omfattning, påverka. Tack och lov har vi på senare år sett en ökad öppenhet för frågor kring mens, pms och fertilitet. Men det är som att det stannat vid graviditet. Så när klimakteriet kommer på tal är det som att vi inte vill veta, lyssna eller ta till oss. ”Det händer sen…”, ”Jag är inte där än… ”, ”Usch, det vill jag inte tala om…”
Men sanningen är att desto mer kunskap du har, desto lättare kommer det bli. Kanske inte symptomen i sig, men genom din kunskap riskerar du inte att oroa dig och lida i onödan eller ännu värre råka ut för följder som kan göra dig sjuk.
Enligt forskning så rapporterar mer än 75% av alla kvinnor över 50 år att de har, eller har haft, symptom som påverkat dem i någon utsträckning. Av denna grupp är den en tredjedel som rapporterar att de varit så starkt påverkade att de varit tvungna att uppsöka vård.*
Hormonerna börjar, för de flesta svikta kring 45 och det kan pågå i många år. Till en början svänger och far hormonerna upp och ner innan mensen så småningom bestämmer sig för att ge upp. Ofta kommer blödningarna tätare för att sedan glesa ut och till slut inte komma alls. När man inte haft blödning på ett år anses man ha passerat menopaus. I västvärlden infaller menopaus normalt i 51-årsåldern. Ofta har man mest symptom kring just menopaus vanligast är att man känner av nedregleringen av könshormonerna i mellan 5-7 år, men för en del kvinnor kan det vara livet ut. Hela perioden benämner vi klimakteriet eller övergångsåldern.
Använder man preventivmedel som förhindrar blödning kan man inte med säkerhet veta exakt när menopaus infaller. En del upplever en stark sorg över att inte längre vara fertila medan andra upplever en lättnad över att inte längre kunna bli med barn. En liten del av alla kvinnor känner inte alls av klimakteriet, medan ungefär hälften behöver göra någon form av livsstilsförändring för att må bra och ca en fjärdedel mår så pass dåligt att hormontillskott är den bästa lösningen. Den finns en liten grupp kvinnor som passerar menopaus innan 45 års ålder och då är det viktigt att få hormonersättning för att motverka bland annat benskörhet. Detta diskuteras med en kunnig och uppdaterad gynekolog.
Vad är klimakteriet?
Hormonbalansen i kroppen förändras, östrogenhalterna sjunker gradvis från ca 40 år vilket leder till minskad fertilitet. Klimakteriet kommer inte från den ena dagen till den andra. Ungefär fem år innan menopaus (sista mensen) börjar äggstockarnas äggproduktion successivt att minska. Medelåldern för sista mens är i västvärlden ca 51 år. Rökare får i snitt sin sista mens två år tidigare och får ofta svårare besvär. I den första fasen minskar progesteron (gulkroppshormonet) gradvis och det leder till oregelbunden ägglossning. Progesteron gör oss lugna och balanserar östrogenet som gör oss mer på, allmänt mer uppskruvade men som också får oss att generellt må bra.
Det kan vara bra att känna till en del ord och termer:
- Övergångsåldern är ett ord som ofta används för att definiera hela klimakteriet, på engelska säger man ofta The Transiton.
- Perimenopaus (eller förklimakteriet) är åren precis innan menopaus när de flesta upplever symptom även om man fortfarande menstruerar.
- Postmenopaus, tiden efter menopaus.
Oavsett var kvinnan befinner sig kan hon uppleva en rad symptom. De första symtomen kommer ofta smygande och eskalerar åren innan menopaus. Ofta börjar det med vallningar, svettningar och störd sömn. Men flertalet kvinnor vittnar även om kognitiva besvär som trötthet, hjärndimma, humörsvängningar, oro och ångest. I det här skedet upplever många håravfall, ökad torrhet i huden, att rynkor tilltar och huden blir känsligare. Det är också normalt att man se ökad känslighet för olika livsmedel, alkohol och kaffe. Hjärtklappning, viktuppgång, led- och muskelsmärtor och minskad sexlust är också mycket vanligt. Torra och sköra slemhinnor i underlivet, återkommande urinvägsinfektioner är normalt och kan också komma efter menopaus. Med östrogenets uttåg ökar risken för benskörhet, hjärt- kärlsjukdomar och demens.
Man kan inte veta när datumet för menopaus inträffar före det att 12 månader gått och man varit mensfri. Äter kvinnan p-piller eller har spiral kan man inte etablera denna tidpunkt ens i efterhand. Har man opererat bort sin livmoder (med eller utan äggstockar) så har man inga blödningar i.o.m. sin operation. Går, eller om man har gått, igenom behandling för hormonell bröstcancer får man medicinering som försätter patienten i klimakteriet. Detta är en grupp som är värd att uppmärksamma.
*https://gupea.ub.gu.se/bitstream/2077/67648/1/gupea_2077_67648_1.pdf