OK

OK Cancel

Thank you

Close

Vad kan du få hjälp med?

När du gjort ärliga försök och rannsakat dig själv med hur du lever, tittat på hur du kan plocka bort det som stressar, fokuserat på goda vanor och rutiner kring kost, träning, sömn och ändå mår oförtjänt dåligt. Då är det dags att ta hjälp. Att leva med okontrollerade vallningar, nattsvettningar och en hjärna som inte samarbetar är inte nödvändigt. Det finns ingen som kommer ge dig tapperhetsmedalj för att du härdat ut, varit duktig flicka och bitit ihop.

Det finns en rad kosttillskott utvecklande för klimakteriebesvär. Det finns högt och lågt, mer eller mindre effektiva, men det kan vara värt att tala med en kunnig person på apoteket eller hälsokostbutiken och testa om något kan lindra det du upplever som mest besvärande. I den ayurvediska läran förespråkas bland annat ashwagandha (1). Rödklöver och bipollenextrakt är andra naturliga ämnen som du kan få hjälp av. Fytoöstrogen är östrogenliknande ämnen som finns i exempelvis sojaprodukter och baljväxter och kan lindra(2). Silverax finns i ett par produkter godkända av Läkemedelsverket. Andra kosttillskott som kan vara värt att läsa på om är magnesium, D-vitamin, B-vitaminkomplex, zink och Omega 3 (3).

Akupunktur kan vara ett annat sätt att skapa avslappning och balansera kroppen, dessutom kan det ge god effekt på värmevallningar(4).

Man får helt enkelt prova sig fram och kanske vara beredd på några svängiga år. Var snäll mot dig själv och ha lite tålamod när du experimenterar och provar dig fram.

Sök vård

Nu talar fler om klimakteriet. Om kvinnor får mer kunskap och förståelse för sin fysiologi blir det lättare att tolka signaler och se till att få rätt hjälp. Med kunskap kan man ta kontroll över sin hälsa och välmående och ställa rätt krav. För tyvärr är inte alltid vården uppdaterad eller vaksam på de signaler som antyder hormonell obalans.Så nästa gång du kommer till din barnmorska, gynekolog eller läkare; våga tala om hormoner!

Den som har så pass allvarliga klimakteriebesvär att det på påverkar livskvaliteten ska söka vård. Det är också viktigt att kunna utesluta att symptomen inte beror på något annat än naturlig hormonomställning. Bara för att man är mellan 45 och 60 år så betyder inte det att allt kan hänvisas till klimakteriet.

Det är inte ovanligt att nedstämdhet övergår i klinisk depression, att svettningar kan bero på obalans i sköldkörteln eller att sömnproblemen är så allvarliga att man under en period behöver bryta mönstret med medicinsk hjälp. När man uteslutit sjukdomar, bör man diskutera möjligheten till hormonbehandling. Det är i första hand symptomen som avgör, det är svårt att ta prover som ger en sann helhetsbild eftersom hormonerna svänger så mycket, framförallt i tiden fram till menopaus.

Hör du till gruppen som passerar menopaus innan 45 år, så ska du söka vård. Östrogen är en viktig parameter i en kvinnas system för att skydda mot bl a hjärt-kärlsjukdom, benskörhet och demens, tappar man sitt östrogen tidigare, än vad som är normalt, ska man behandlas fram till tiden för normal menopaus enligt rådande riktlinjer.

Merparten av alla kvinnor känner av att slemhinnorna i underlivet börjar bli skörare och torra. Det kan komma redan i förklimakteriet och visa sig genom smärta vid penetrerande samlag, urinvägsinfektioner och urininkontinens. Det är oerhört effektivt att behandla underlivet med lokalt östrogen som finns receptfritt på apoteken men som också kan fås mot recept. Även kvinnor som haft hormonell bröstcancer kan behandlas med lokalt östrogen. Detta är en livslång behandling som kan vara nödvändig för att bibehålla livskvalitet.

Det är inte bara i underlivet som slemhinnorna blir torra, ironiskt nog får många rinniga ögon, speciellt när det är kallt ute. Andra känner av ökad muntorrhet som även det också går att behandla. Och huden blir torrare, inte bara på kroppen utan det brukar också visa sig i ansiktet, huden känns tunnare, blir ömtåligare. Kråksparkarna blir djupare och kanske inte fullt så charmiga enligt eget tyckande. Hudvårdsrutinen blir viktigare, har man tidigare slarvat med rengöring och insmörjning är det hög tid att börja prioritera detta. Addera en fuktbooster, ett serum och en dedikerad ögonkräm, det kommer betala sig.

KÄLLOR

(1)Ayurveda: https://www.researchgate.net/publication/337209527_Menopause_Ayurvedic_Perspective
(2)Soja: https://femarelle.se/studier-dokumentation-femarelle/
Pollen: EFSA-Q-2008-2688, M-2008-1061: 1955 and EFSA-Q-2008-2689, M-2008-1061: 1956
1.    Winther K et al CLIMACTERIC 2005;8:162–170
2.      EFSA-opinion: EU-regulation 432/2012 of 16/05/2012: 2018;8(10)1816
3.      Espié M. et al. poster IMS World Congress resp. NAMS 2014
(3)Silverax; https://www.fass.se/LIF/product?userType=2&nplId=20090224000232&docType=3
rödklöver: https://scholar.google.fr/scholar?q=red+clover+menopause+research&hl=sv&as_sdt=0&as_vis=1&oi=scholart
(4)https://plus.rjl.se/info_files/infosida40495/2007_05_Akupunkturbehandling_vid_klimakteriebesvar.pdf
https://www.sfog.se/media/337272/mht-bakgrund-210121.pdf sid 23
 
 

go to top