Många frågar sig om mannen går igenom ett klimakterium, eller ej. Vi kan konstatera att det i alla fall inte är lika dramatiskt som det är för oss kvinnor. Östrogen är vårt kvinnliga könshormon som sjunker förhållandevis snabbt under några få år. Klimakteriet eller övergångsperioden är när vi går från att vara fertila med regelbunden ägglossning och menstruation till att det upphör. Man säger att man passerat menopaus när ingen blödning skett på 12 månader, vilket i snitt inträffar vid 52 års ålder i västvärlden. Kanske passar just ordet övergångsåldern extra bra eftersom det beskriver en hormonell övergång där vi haft fluktuerande nivåer av östrogen till att så småningom landa i att ha konstant låga.
Männen har ingen period som liknar detta dels för att man teoretiskt är fertil hela livet och att det manliga könshormonet, testosteron, sjunker gradvis genom hela livet. Män kan också delvis påverka sina testosteronnivå framförallt genom att undvika övervikt, regelbundet träna sina muskler, dricka sparsamt med alkohol och prioritera sömn (1). Kvinnor kan till en viss grad påverka sina klimakteriesymtom med en hälsosam livsstil men det går inte att undvika att menopaus inträffar (2)(3).
De flesta kvinnor känner av en rad symptom där värme-vallningar, svettningar och kognitiv påverkan är mest frekventa. Män kan också uppleva en typ av värmevallningar och nattsvettningar och självklart kan de också få psykisk påverkan av en rad skäl, precis som kvinnor.
Mäns risk för hjärt-kärlsjukdomar är högre än kvinnors fram till kvinnans menopaus(4). Vårt östrogen skyddar mot bland annat inflammatoriska sjukdomar, hjälper till att bibehålla smidiga blodkärl, ett bra blodtryck och en hälsosam blodprofil. Så efter menopaus kommer vi kvinnor i kapp när det gäller risk för att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar.
Det är spännande att fundera på det fysiska. Kvinnors kroppsform ändras med åren och det blir svårare att bibehålla en platt mage, den blir lätt lite rundare. Det är lite ironiskt att det kvinnliga hullet kring rumpa och lår liksom vandrar uppåt. Den äldre kvinnan får en plattare bak och rundare mage och likar mer den manliga kroppen. Lyckas man bibehålla en hälsosam vikt blir det inte lika uppenbart som om man lägger på sig.
I vår kvinnlighet finns omhändertagande och mjuk kvinnlighet, vi ska kunna föda och ta hand om en nyfödd. När vi passerat klimakteriet kan många känna sig mer bestämda, mindre följsamma kanske till och sluta att bry sig så mycket om andra. Medan mannen kanske snarare blir mjukare med åren. Den bestämda mannen med kort stubin kanske kan kännas lite mjuk eller till och med mesig. Det kan bli intressanta rollbyten i ett förhållande där det inte är helt ovanligt att kvinnan upplever mannen som trött, tråkig och loj.
Så när du som kvinna tar dina steg mot att minska dina klimakteriesymptom, eller risken för att drabbas, dra med dig mannen. För precis som vi kvinnor behöver fokusera på en rad livsstilsåtgärder för att må bra och åldras friskt så tjänar mannen lika mycket på det som vi.
Ett första steg mot en hållbarare livsstil börjar ofta med sömnen. Det är enkla råd som kan tyckas lite tråkiga, men de fungerar, och kallas god sömnhygien. Svalt, tyst och mörkt sovrum, inget blått ljus från mobil etc efter 20, till sängs samma tid varje kväll, inget koffein efter lunch, inget att äta tre timmar innan läggdags, ingen alkohol eller i alla fall mycket sparsamt. Om du delar säng och sovrum och ni stör varandra, prova att sova med öronproppar, ha separata täcken och fundera på om det är läge med en ”sleeping divorce”. Man kan ha ett bra förhållande även om man inte sover i samma rum eller säng.
Motion, styrketräning och rörelse är bra för så mycket, det tror jag alla vet, men för oss kvinnor i och kring klimakteriet är det nästan ett måste. Män gagnas precis lika mycket. Det farliga bukfettet motverkas bäst genom att äta sunt, undvika snabba kolhydrater, vilket innefattar öl som kan liknas vid flytande vitt bröd. Med motion och träning som en del av den dagliga rutinen får man många hälsovinster och det behöver inte vara tråkigt eller utföras på ett speciellt ställe och ett visst sätt. Hittar man bara det som man tycker är kul och som fungerar i vardagen brukar det gå av sig självt. Tillsammans brukar det vara roligare att göra saker. När den ena inte känner sig motiverad så kan den andra peppa och växelvis kan man dra.
Att som kvinna kunna tala med männen i sin närhet om klimakteriet tror jag är en nyckel. Speciellt om man som kvinna lever med en man. Det kan vara väldigt utmanande för ett förhållande när vi kvinnor börjar förändras. I början av mitt klimakterium hade jag kraftiga humörsvängningar som absolut påverkade min man eftersom jag ena stunden kunde vara arg och nästa gråta som ett barn. Jag förstod ingenting av vad som hände med mig och ännu mindre förstod min man. Hade vi inte kunnat tala med varandra så hade det garanterat skapat enormt mycket friktion och slitningar. När jag började lära mig mer om klimakteriet och började ändra mitt sätt att leva så delade jag kunskapen och förklarade vad och varför jag gjorde som jag gjorde. Det känns tryggt att dela, diskutera och tillsammans hitta nya vägar.
(1) https://viss.nu/kunskapsstod/vardprogram/testosteronbrist-hos-man
(2) https://www.socialstyrelsen.se/kunskapsstod-och-regler/regler-och-riktlinjer/nationella-riktlinjer/riktlinjer-och-utvarderingar/levnadsvanor/stod-i-arbetet/samtal-om-klimakteriet/
(3) https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/ovrigt/2021-9-7583.pdf
(4) https://www.sbu.se/contentassets/e2b16a3dd4e44e79a503357872557407/sammanf.pdf