Hur tar man bort åldersfläckar?

När exponering för sol, föroreningar och andra faktorer har skadat huden så att hudtonen blivit ojämn, kan C-vitaminbaserad hudvård hjälpa till att ge en mer jämn hudton.

För det första: vad är mörka fläckar

Mörka fläckar, även kallade leverfläckar, åldersfläckar eller solfläckar, kan orsakas av åldrande, exponering för ultraviolett ljus (UV), akne, hormoner, gener, tobak eller föroreningar. En förmörkning av huden sker när det bruna pigmentet melanin, som producerar din normala hudfärg, lagras i huden.
Mörka fläckar utvecklas vanligtvis i medelåldern eller senare, men de ökar i allmänhet i storlek och antal i takt med att en person åldras.


Orsaker till mörka fläckar

Den ökade produktionen av de melaninbildande hudcellerna (melanocyterna) kallas hyperpigmentering och innebär att cellerna ackumuleras i hudens yttre lager på grund av olika faktorer. I takt med att åren går kan en kumulativ effekt av exponeringen för UV-ljus, föroreningar och hormoner leda till en ökning av melaninproduktionen och hyperpigmenteringens intensitet. När huden utsätts för UV-strålar producerar den melanin för att skydda sig, vilket leder till att huden gradvis blir solbränd. Melaninet kan dock ackumuleras och orsaka permanenta mörka fläckar på huden, vilket gör solen till den primära orsaken till att mörka fläckar bildas.
Hudförändringar som orsakats av UV-strålning beror till viss del på bildandet av fria oxiderande radikaler som orsakar nedbrytning av cellstrukturer och -funktioner (lipidperoxidering), dna-skador (oxidativ stress) eller proteiner, vilket leder till avregleringen av vissa genuttryck (Källa: Niki, 1991). Man har sett att fotoåldringsprocessen – skador som orsakas av solen – leder till rynkor, slappare hud och solfläckar(1).

Så förebygger du pigmentfläckar: UV-skydd

I årtionden har västvärlden satt ett stort estetiskt värde på solbränd hud. Men redan på 1930-talet varnade specialister för att exponering för solen sannolikt ger långsiktiga, negativa konsekvenser för hudens åldrande. Sedan dess har forskningen bekräftat dessa negativa konsekvenser och bevisat att om huden exponeras för solen utan solskydd skadar det huden, antingen omedelbart i form av solbränna, eller i form av mer långsiktiga konsekvenser som solfläckar(2). Det är avgörande för att förebygga pigmentfläckar (3) att du använder hudvådsprodukter som innehåller solfilter som skyddar huden mot de skadliga UV-strålarna. Gör det till en daglig vana att använda solskydd som Vichy Capital Soleil UV-Age daily SPF50+. Denna ultralätta solcreme innehåller inte bara ett bredspektrat skydd mot solens strålar, men också niacinamid, som hjälper till att reducera existerande pigmentfläckar och jämna ut hudtonen.

 

C-vitaminet och kroppen

Det finns 13 vitaminer som är helt oumbärliga för kroppen, och en som är viktig för huden är vitamin C, eller askorbinsyra, som är en naturligt förekommande antioxidant. C-vitaminet är välkänt för sina skyddande och förebyggande egenskaper som motverkar trötthet och infektion, men det erbjuder även andra viktiga antioxidantindikationer, speciellt för hud(4) – och särskilt när det gäller mörka fläckar.
Människokroppen kan inte producera C-vitaminmolekyler på egen hand och måste därför absorbera dem via exempelvis citrusfrukter, bladgrönsaker och vissa bär(6). När vi blir äldre får solskador och föroreningar de normala C-vitaminnivåerna att sjunka.


C-vitamin och huden

Om du vill ha en mer jämn hudton, leta efter hudvård som innehåller C-vitamin. C-vitamin hjälper till att reducera synliga förändringar orsakat av UV-strålar. C-vitamin reducerar huvudsakligen mörka fläckar på två sätt: Vitaminet stärker hudens antioxidantförsvar för att neutralisera de fria radikalerna som åldrar vår hud, för att förebygga ålderstecken och ingrediensen hjälper även till att ge huden en strålande lyster.

Exfoliera veckovis för att reducera pigmentfläckar.

Exfoliering kan hjälpa dig att jämna ut hudtonen genom att avlägsna döda hudceller. Gå ännu längre med en exfolieringsrutin med C-vitamin som gör huden mer homogen, eftersom den håller huden frisk och slät genom att låta alla potenta ingredienser i hudvårdsprodukterna absorberas av huden(8).

Källor:
1. Telang, P.S. 'Vitamin C in dermatology' in Indian Dermatology Online Journal 4.2 (2013) ss. 143–146
2. Vashi, N.A. et al, 'Aging Differences in Ethnic Skin' in The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology (2016) ss. 31–38
3. Darr et al: Protecting activity on cutaneous structures exposed to UV (1992)
4. Farris, P.K. ‘ Cosmetical Vitamins: Vitamin C’, in Procedures in Cosmetic Dermatology. 2nd ed. New York: Saunders Elsevier (2009) ss. 51–6.
5. Geesin et al Dossier Roche Collagen I and III synthesis (2002)
6. Lykkesfeldt, J. 'Vitamin C' in Advances in Nutrition 5.1 (2014) ss. 16–18
7. Farris, P.K. ‘ Cosmetical Vitamins: Vitamin C’, in Procedures in Cosmetic Dermatology. 2nd ed. New York: Saunders Elsevier (2009) ss. 51–6.
8. Rashmi, S. et al, ‘Cosmeceuticals for Hyperpigmentation: What is available?’ in Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery 6.1, (2013) ss. 4–11

 

HUD- analys

DRIVS AV SKINCONSULT AI

IDENTIFIERA DINA HUDPRIORITERINGAR

Starta din analys