Vad är hud med tendens till hormonell akne, och hur kan din hudvård hjälpa?

Trodde du att du lämnade dålig hy bakom dig i tonåren? Tänk om. För många kvinnor är menstruationscykeln kopplad till utbrott av finnar. Här kan du lära dig mer om hur allt hänger samman

Vad är hormonell akne och varför påverkar det kvinnor?

Många kvinnor lider av orenheter. Faktum är att andelen kvinnor med akne är högre än andelen män med akne i alla åldersgrupper(1). Det beror på de många hormonella förändringar som en kvinna genomgår i livet. En vanlig uppfattning är att orenheter bara drabbar personer med fet hy. Det stämmer dock inte alltid, eftersom personer som är aknebenägna också kan ha torr hud(2).

Den första utvecklingsfasen under puberteten sammanfaller med en ökad stimulans av androgenreceptorerna och leder till ökad talgbildning. Men eftersom det finns en koppling mellan menstruationscykeln och hormonvariationer kallas akne hos vuxna kvinnor ibland för hormonell akne(1).

Varför bildas hormonell akne?

En rad olika hormoner är kopplade till förekomsten av akne. Hormonell akne är länkad till höjda nivåer av cirkulerande testosteron i blodomloppet(3). Många som lider av akne upplever en ökad talgproduktion, vilket beror på aktiviteten i talgsäcken(4). Man tror att utvecklingen av orenheter hos vuxna kvinnor beror på genetiska anlag(5). Utöver detta upplever många kvinnor premenstruella aknesymtom på grund av hormoner som östrogen (som utvecklar och reglerar kvinnans fortplantningssystem) och progesteron (som är iblandat i menstruationscykeln och under graviditet).

Hur vet jag om jag har hormonell akne?

Hormonell akne är inte likadan för alla. Det är viktigt att fastställa orsaken till orenheterna (om de beror på hormoner, fel hudvårdsprodukter, gener, stress eller medicinering) för att kunna behandla dem. Återkommande akne förekommer hos 75–85 procent av kvinnor i vuxen ålder, medan vuxenakne är mindre vanligt och endast förekommer i 20–40 procent av fallen(2). Man kan säga att det finns en hög korrelation mellan de som haft akne i puberteten och de som senare får hormonell akne, men det behöver inte vara så.

Du kan ha hormonell akne om:

Orenheterna uppstår kring hakan och käklinjen
Om du upptäckt en koncentration av finnar på nedre delen av ansiktet är det troligen hormonell akne. Överflödiga hormoner i kroppen stimulerar talgkörtlarna, varav många finns på området kring hakan. Andra områden som tyder på den här typen av akne är sidan av ansiktet och/eller halsen(2).

Orenheterna är smärtsamma och cystiska snarare än svarta och vita pormaskar
Utöver att de känns mer djupgående än andra typer av finnar är de också ömmare vid beröring. Det beror på att de samlar på sig olja under flera dagar eller veckor och kan orsaka ackumulerade inflammatoriska reaktioner.

Orenheterna dyker upp en gång i månaden
Hormonell akne kommer ofta i cykler som följer menstruationscykeln. Orenheterna dyker ofta upp på samma ställen, eftersom en viss por blivit förstorad av en tidigare finne.

Orenheterna uppstår när du känner dig stressad
Nivån av stresshormonet kortisol ökar, vilket märks i den typ av inflammation som uppstår vid akne.

Är det någon skillnad på hormonell akne och tonårsakne? Ej tillämpligt

Ja, eftersom de har olika kännetecken. Hormonell akne skiljer sig från tonårsakne i och med att utslagen sitter djupare, är milt till måttligt inflammatoriska och förekommer på den nedre tredjedelen av ansiktet, käklinjen och halsen(5). 

Utslagen vid tonårsakne kan vara vita pormaskar eller smärtsamma finnar på ansiktet, halsen, axlarna, bröstet, ryggen och överarmarna.

Vilken är den bästa hudvårdsrutinen vid tendens till hormonell akne?

1. Hitta en hudvårdsrutin som fungerar för dig och håll dig till den.
2. Använd endast icke-komedogena produkter för att minska risken för igentäppta porer.
3. En idealisk daglig rutin innehåller en rengörande, milt exfolierande och vårdande produkt för att ta bort döda celler och förebygga igentäppta porer.
4. Tvätta ansiktet morgon och kväll för att hålla huden ren från smuts, olja och andra bakterier.

Källor:
1. Ebede, T.L. et al, 'Hormonal Treatment of Acne in Women' in The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology 2.12 (2009), ss. 16–22
2. Ebede, T.L. et al, 'Hormonal Treatment of Acne in Women' in The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology 2.12 (2009), ss. 37–46
3. Elsaie, M.L. 'Hormonal treatment of acne vulgaris: an update' in Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology 9 (2016) ss. 241–248
4. Ghosh, S. et al, 'Profiling and Hormonal Therapy for Acne in Women' in Indian Journal of Dermatology 59.2 (2014) ss. 107–115
5. Geller, L. et al, 'Perimenstrual Flare of Adult Acne' in The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology 7.8 (2014) ss. 30–34

HUD- analys

DRIVS AV SKINCONSULT AI

IDENTIFIERA DINA HUDPRIORITERINGAR

Starta din analys