OK

OK Cancel

Thank you

Close

Kort om mjäll

Dercos 1
Dercos 1

Det finns många orsaker till irriterad hårbotten, men en av de vanligaste är mjäll. Mjäll uppstår när bakteriebalansen i hårbotten rubbas på grund av att den är antingen för torr eller för fuktig.
För att bibehålla hår och hårbotten i god tillstånd är det därför viktigt att förstå hur mjäll uppstår och att det finns olika typer av mjäll som ska motverkas på olika sätt.

Dercos 1
Dercos 1

SÅ UPPSTÅR MJÄLL
En hälsosam hårbotten ser ut som på bilden till vänster. Men blir det en obalans i cellskiktet på hudytan (epitelcellerna) kan det resultera i en synlig ansamling av mjällflagor och döda hudceller.
Det är helt normalt att epitelcellerna förnyas – har du en hälsosam hårbotten sker det ungefär var 28de dag. Men om hårbotten är i obalans kan förnyelseprocessen av epitelcellerna accelerera och ta mellan 13 och 15 dagar, vilket leder till mjäll, döda hudceller och obehag i hårbotten.
Det finns två typer av mjäll – torr mjäll och fet mjäll

HÅRBOTTEN MED TORR MJÄLL
Bilden i mitten visar den vanligaste formen av mjäll, nämligen torr mjäll. Mjällflagorna är fina, vitaktiga och synliga i hårbotten och vid hårfästet, samt kan ge obehag i skalpen. Torr mjäll lossnar lätt från hårbotten och kan ibland synas i mörkt hår och på mörka kläder, vilket för många kan kännas genant.

HÅRBOTTEN MED FET MJÄLL
Bilden till höger visar den andra formen av mjäll, som kallas fet mjäll. Den visar sig som stora, gulaktiga mjällflagor som klibbar fast i hårbotten. Dess förekomst hänger ihop med en överproduktion av talg. Många som har fet mjäll upplever obehag i hårbotten, bland annat på grund av att det kliar.

VAD KAN DU GÖRA SJÄLV?
Om du känner att du får mjäll i håret och upplever en irriterad eller torr hårbotten finns det mycket du själv kan göra. Dercos Technique Mjällschampo för antingen torrt hår eller normalt/fett hår hjälper till att minska synliga tecken på mjäll, redan efter första användningen. Produkterna är utvecklade just för att minska obehag.
Dessutom kan du läsa våra artiklar: 10 goda råd för dig med mjäll om du har återkommande problem med mjäll, eller den här artikeln om du vill ha en vetenskaplig förklaring till mjällande.

VICHY

go to top