Fotopollution och hudåldrande: vikten av UV-skydd

Du är förmodligen medveten om hur UV-skador kan påverka huden - men känner du till effekterna av fotopollution? Läs vidare för att få reda på mer.

Vad är fotopollution och hur påverkar det huden?

Fotopollution, som definieras som en kombination av UV-strålar och luftföroreningar, är en relativt ny upptäckt inom hudvårdsforskningen. Dess effekter är inte väl kända, men inledande studier tyder på att dessa två hudpåverkande faktorer gör mer skada när de arbetar tillsammans.

Det finns inga kliniska studier som visar på specifika symptom som enbart är förknippade med fotopollution.
Forskare har dock upptäckt intressanta samband mellan förekomsten av UV-strålar och förhöjda nivåer av föroreningar i samband med stadsmiljö. Forskning på rekonstruerad hud har visat att föroreningar accentuerar och förvärrar skador som är kopplade till överexponering för UV-strålning[1].

Resultat från studier på hudceller visade att celler som exponerades för föroreningspartiklar innan de utsattes för en typisk dos UVA-strålar[2] drabbades av ökad oxidativ stress samt mitokondriella skador.
Dessutom verkar vissa UV-relaterade sjukdomar vara allvarligare och/eller vanligare i förorenade stadsmiljöer, såsom glabella- och pigmentstörningar, även om detta ännu inte har bevisats slutgiltigt. Användning av daglig solkräm hjälper till att skydda mot solens UV-strålar och användning av antioxidanter som C-vitamin hjälper till att reducera oxidativ stress på huden.

Ingredienser som motverkar fotopollution

För första gången har forskningen upptäckt ett bevisat samband mellan UVA-skydd och minskade skador från fotopollution (in vitro-data). Därför är det självklart att din första försvarslinje mot fotopollution ska vara SPF, alltså solkräm. Det finns dock några viktiga ingredienser att hålla utkik efter som komplement till ditt dagliga solskydd.

Studier visar också på ett positivt samband mellan förekomsten av fotopollution och ökade nivåer av oxidativa stressmarkörer i huden.
Att välja en SPF med ingredienser som är rika på antioxidanter skyddar inte bara huden från skador som orsakas av fotopollution, det hjälper också till att minska för tidigt åldrande som orsakas av oxidativ stress.

Baicalin, antioxidantrotextrakt, används i traditionell kinesisk medicin, hjälper huden att bekämpa oxidativ stress. Ingrediensen finns till exempel i Slow Age Day Cream SPF30. E-vitamin är även känd för att hjälpa till att bekämpa oxidativ stress på grund av dess potenta antioxidant egenskaper. Denna ingrediens finns till exempel i Capital Soleil UV-Age Daily SPF50+.

Slutligen hjälper Vichy vulkaniskt vatten, som är rikt på 15 mineraler, att stärka huden.

KÄLLOR:
[1] Soeur, J. et al, ‘Photo-pollution stress in skin: Traces of pollutants (PAH and particulate matter) impair redox homeostasis in keratinocytes exposed to UVA1’ in Journal of dermatological science 86.2 (2017) pp. 162-169
[2] Equivalent to average daily dose of pollution in Paris, France, April (year to be added)
[3] Nachbar, F. et al, ‘The role of vitamin E in normal and damaged skin’ in Journal of molecular medicine 73.1 (1995) pp. 162-169

HUD- analys

DRIVS AV SKINCONSULT AI

IDENTIFIERA DINA HUDPRIORITERINGAR

Starta din analys