OK

OK Cancel

Thank you

Close

Värmevalllningar i Klimakteriet: orsaker, symtom och hur hanterar man det?

Värmevallningar är ett av många obekväma symptom i klimakteriet. I den här artikeln förklarar vår dermatolog Karolina Kopeć de bakomliggande orsakerna till värmevallningar och ger dig tips på vad du kan göra själv.

Värmevalllningar i Klimakteriet: orsaker, symtom och hur hanterar man det?

Hjärnan säger helt enkelt till din kropp att det är väldigt varmt när det inte är det. Därför reagerar din kropp med bland annat svettningar, obehag och sömnsvårigheter. Så det du bara behöver göra är att tala om för din kropp att det inte är så varmt här inne och få den att kyla ner sig. Det är enkelt att säga, eller hur? Ja, vi vet, vi har också varit där.

Värmevallningarnas orsaker och symtom under klimakteriet. Påverkas även huden?

Huden blir röd, som om du rodnar, ofta när du svettas på samma gång – vi vet, jättetrevligt.

Ja, huden påverkas definitivt. Som nämnts ovan är klimakteriet en mycket komplicerad process som påverkar många aspekter av den allmänna hälsan och vardagen.

Kort sagt uppstår värmevallningar på grund av en minskning av östrogenproduktionen som orsakar en värmereglerings- och vaskulär dysfunktion. Det är en plötslig värmekänsla som oftast upplevs mest intensiv i överkroppen.

Kvinnor kan också uppleva hjärtrusning och frossa när värmevallningen har gått över. De har olika frekvens och intensitet.

Nattliga svettningar kan ibland orsaka kronisk sömnlöshet men vad har det med min hud att göra, undrar du? Sömnbrist eller dålig sömnkvalitet kan påverka de naturliga biologiska processerna, t.ex. påverka hudens barriärfunktion som inte kan ge en lämplig fuktnivå och regenerering.

Dessa biologiska störningar kan ha en negativ inverkan på hudens kvalitet och orsaka trist och ojämn hudton, torrhet, rodnad, känslig hud, fina linjer och slapp hud.

Dr. Karolina Kopeć

Det är därför viktigt att du tar hand om din hud innan du går och lägger dig på kvällen eftersom det är avgörande för dess välmående!

Faktorer som kan öka risken för värmevallningar är rökning och fetma

För att inte drabbas av lika intensiva värmevallningar och se till att de sker mindre ofta, ska du ha dessa faktorer som kan påverka värmevallningar negativt i åtanke:

  • Ditt intag av kaffe, te och alkohol
  • Rökning

Och de faktorer som har en postiv påverkan:
  • Hålla rummet svalt
  • Om du känner att en värmevallning är på väg, spraya ditt ansikte med kallt thermalvatten eller använd kylgel (finns på apotek)
  • Använd löst sittande lätta bomulls- eller sidenkläder
  • En kall dusch eller ett bad istället för en varm dusch

Hudförändringar under klimakteriet kan vara lika märkbara som värmevallningar och kan påverka ditt självförtroende, så varför inte se till att förhindra dem?

Dr. Karolina Kopeć

Viktiga faktorer att komma ihåg vid värmevallningar under klimakteriet

  1. Vissa faktorer ökar risken för värmevallningar: rökning, alkoholkonsumtion, fetma ...
  2. Vissa klimakteriesymtom kan utlösa andra symtom: exempelvis värmevallningar kan orsaka biologiska störningar (t.ex. sömnsvårigheter) som ger hudvårdsproblem (t.ex. torrhet, hudkänslighet ...).

go to top