OK

OK Cancel

Thank you

Close

Vichy i Auvergne – därför återvänder vi alltid hem DEL 2

  
 

Staden Vichy i franska regionen Auvergne har med sina vulkankällor varit en välbesökt destination för hudvård och välbefinnande i århundraden. Följ med oss på en resa tillbaka dit, där det hela började. Vi har tagit oss till Vichy för att uppleva människorna, maten, den storslagna naturen och för att bättre förstå vilka hudvårdshemligheter staden håller på, som genom tiderna fått moderna franska kvinnor, skådespelare och modeikoner att vallfärda hit.

Det är morgon och vi är på väg längs Vichys gator för att börja dagen i sann fransk anda med en café au lait och tartine (rostat bröd med t.ex. honung). Från hotellet korsar vi den jugendinspirerade stadsparken Parc des Sources. Till och med tidigt en februarimorgon kan vi se den vackert utsmyckade passagen som omringar parken som vittnar om Vichys storhetstid som "Reine des villes d'eaux" (drottning av spastäder). En plats folk kommit till för att se, och bli sedda.

  
 

Varken konkurrensen från 60-talets nya charterdestinationer eller de yngre generationernas utvandring till storstäderna har gått Vichy obemärkt förbi. Men stadens vackra byggnader från 1800-talet står ännu kvar med orubblig stolthet - välbevarade och med en passande vacker patina, precis som fransmännen vill ha det.

Och kanske är just det anledningen till att Vichy har blomstrat genom tiderna. Från Napoleon den tredjes vistelse i sitt sommarresidens, till besök av exotiska indiska maharadjor och Coco Chanels sånguppträdanden som ung, till konstnärstyper och hippa parisare på sommarbesök i Vichy.

Wellness vid källan

Hotellet och det tillhörande spacentret Thermal Spa Les Célestins ligger bara ett stenkast från Parc des Sources. Och det är ingen tillfällighet, för som platsens namn antyder har de tre viktigaste mineralrika Vichykällorna sitt ursprung exakt här.

En bit in i parken hittar vi stadens offentliga tappningshall från 1903 i karaktäristiskt sorbetgrönt trä med vitmålade art deco utsmyckningar. Redan nu, tidigt på morgonen, ser vi stadsbor ha vägarna förbi byggnaden för att fylla ett par flaskor källvatten till hushållet, och vi börjar förstå att Vichys vatten är integrerat i stadens kultur.

  
 

Källvattnet smakar riktigt gott, och är med sitt naturliga förekomst av kolsyra ett slags naturligt bubbelvatten direkt ur kranen. Drickupplevelsen är dock betydligt mer raffinerad, då det här är vad kännare kallar 'naturliga mjuka bubblor', som naturen har byggt upp genom en långvarig process. Och sist men inte minst innehåller vattnet självklart 15 av de unika mineraler som gynnar hälsan, vilka Vichy har varit känd för sedan urminnes tider (du kan läsa mer om detta i DEL 1 av denna artikelserie).

På vägen tillbaka från vår frukost fyller vi vår medtagna glasflaskor med källvatten och skyndar oss tillbaka till hotellet. Vi har nämligen bokat tid för en spabehandling på Thermal 'Spa Les Célestins' , och vi byter snabbt om till vita badrockar och tofflor på hotellrummet.

Spabehandling Deluxe

I passagen som binder samman hotellet och spaet på tredje våningen välkomnas vi av den leende managern för spacentret, Anne Leroux. Hon visar oss därefter runt i det 7 500 m2 stora spaområdet, där 50 lokaler och bassänger ger plats åt alla former av behandlingar inom hudvård och wellness.

  
 

De varma och kalla mineralvattenbassängerna är populära bland gästerna. Men även bodyscrub, massage eller en superkort nedkylning av kroppens hud till minus 180 grader för att boosta immunförsvaret finns på programmet för de modiga.

Själv har jag bokat en tid för en fullständig ansikts- och kroppsbehandling med VICHY-produkter. Jag känner till en del av produkterna, men är nyfiken på vilken kombination min tilldelade hudspecialist, Caroliné, till slut kommer att rekommendera mig. 

Historien om VICHYs hudvårdsprodukter som vi känner dom idag börjar på 1930talet, när den framgångsrika spa-läkaren Prosper Haller bestämde sig för att skapa produkter som kunde ge fler människor den friska och jämna hud som han utvecklat åt sin patienter. Uppkallat efter hemstaden grundade han 1931 företaget VICHY tillsammans med tidigare patient och kosmetikaproducenten Georges Guérin. Tillsammans byggde de upp en rad unika produkter som innehöll Vichys mineralrika vatten, och detta blev startskottet på ett viktigt kapitel i västvärldens upptäckter inom hudvård. Än idag använder den globala kosmetikabranschen upptäckter och standarder, som t.ex. indelningen av normal, torr, fett och känslig hud, utvecklade av Dr. Haller.

  
 

Min behandling med VICHY-produkter inleds med en 10 minuters avkopplande full body bath i ett härligt privat lavastensbadrum. Sedan bjuder Caroliné upp mig på en skön brits, där hon med ett erfaret öga och avancerad utrustning analyserar min hud omsorgfullt. Hon konstaterar snabbt att jag har torr/känslig hud, vilket stämmer väl överens med min egen uppfattning, och hon väljer ut en mix VICHY-produkter som passar mig från hyllorna. Under de följande75 minuterna genomgår jag en behandling som sträcker sig från en djupt rengörande ansiktsbehandling och massage, till lätt body scrub, multi masking och återfuktning.

När jag är klar har vi ett konsulterande samtal, där hon ger mig olika tips om kost och går igenom de produkter hon har valt ut till min hudtyp. Jag går från Spa les Célestins i ett utomordentligt tillstånd av välbehag, och med inspirerande input om VICHY-produkter och rutiner ser jag fram emot att få använda dem hemma.

  
 

Väl tillbaka på hotellrummet har roomservice lämnat en liten gåva framme till oss i form av en påse med mineralrika Vichy-pastiller och en fin liten necessär med VICHY-produkter. Vi smakar på pastillerna och beger oss därefter ut för att spana in Vichys moderna stadscentrum och butiker.

Följ med när 3:e delen av vår skildring av resan till Vichy släpps. Häng med på shoppingtur i Vichy, upplev ett äkta franskt gourmetkök bakom kulisserna och smaka på 4 signaturrätter tillagade av Vichy Célestins mästerkock Cristophe Vauthier.

Relaterade produkter

Vichy Mineraliserande Thermalska Källvatten

Vichy Mineraliserande Thermalska Källvatten

( Recensioner 1 )

go to top