HUR LÄNGE HÅLLER EN SOLKRÄm?

Alla hudvårdsprodukter kan bli för gamla och det gäller även solkräm. Läs om hur länge en solkräm kan hålla och hur du bäst bevarar dess hållbarhet under sommaren.

KAN SOLKRÄM BLI FÖR GAMMAL?

Har du kvar en solkräm från förra året som du överväger att använda igen nu när solen åter är framme? Då kan du behöva tänka om, solkrämens UV-filter har nämligen en begränsad hållbarhet.


En solkräm består av antingen fysiska (mineraliska) eller kemiska (organiska) solfilter, som hjälper med att skydda huden mot solens UV-strålar. När en solkräm blir för gammal är det inte längre säkert att skyddet fungerar optimalt, vilket betyder att du kan bli bränd av solen.


Därför är det viktigt att hålla koll på hur länge din solkräm är hållbar efter att den har öppnats. För de flesta solkrämer gäller 12 månaders hållbarhet men det finns dem som håller längre.


Om du är det minsta osäker på om din solkräm har blivit för gammal rekommenderar vi att köpa en ny. Då kan du vara säker på att din hud är skyddad på bästa sätt.

HUR LÄNGE KAN EN OÖPPNAD SOLKRÄM HÅLLA?

En oöppnad solkräm från förra året är i regel fullt användbar.

HUR LÄNGE HÅLLER EN ÖPPNAD SOLKRÄM?

Om din solkräm är öppnad och sparad från förra året är du inte garanterad ett bra solskydd.

 

Vichys solkrämer håller oftast i ett år efter öppnande och ger därmed effektivt solskydd under hela den soliga sommarsäsongen, från vårens tidiga solstrålar till den sista ljumna solen på sensommaren.

 

Men det är viktigt att hålla koll på om solkrämen har en normal konsistens, doft och färg. Det kan nämligen indikera på om solkrämen är bra eller inte.

SÅ HÄR KOLLAR DU HÅLLBARHETEN PÅ EN ÖPPNAD SOLKRÄM

Du kan enkelt ta reda på om din solkräm från förra året fortfarande har effekt.


På baksidan av solkrämer, liksom på alla andra hudvårdsprodukter, finns en symbol på en förpackning följt av ett ”M” som står för månad.


Talet anger hur många månader du kan förvänta dig att produkten är hållbar efter öppnande.

TECKEN PÅ ATT DIN SOLKRÄM HAR BLIVIT FÖR GAMMAL

Ett av de tydligaste tecknen på att det är dags att byta ut din solkräm är att konsistensen har ändrat sig. Om en solkräm förvaras för varmt minskar dess verkan och produkten riskerar att separera sig.


Solkrämens doft och färg kan också indikera på om det är tid för att byta ut krämen mot en ny. Om den inte luktar som den ska eller om färgen har skiftat från vit till gulaktig, är det också tecken på att den förmodligen ska bytas ut.

HUR SKA JAG FÖRVARA MIN SOLKRÄM ÖVER SOMMAREN?

Det är viktigt att du förvarar din solkräm rätt för att vara säker på att den ger maximal verkan genom hela sommarperioden.

 

Ingredienserna i en solkräm bryts ned över tid men förloppet kan skyndas på om produkten inte förvaras ändamålsenligt.

 

Det är bäst om solkrämen inte utsätts för allt för mycket värme. Om du har med dig solkrämen i väskan eller på stranden bör du se till att hålla den i skuggan och att borsta bort eventuell sand som kommit runt öppningen.

 

När du återigen är hemma från stranden eller en tur i naturen ska solkrämen helst förvaras mörkt och i rumstemperatur.

 

Ett skåp eller en låda är ofta de bästa platserna att förvara hudvårdsprodukter på, eftersom de där skyddas mot både UV-strålar och temperaturskiftningar.

NJUT AV EN SOMMAR MED EN VERKNINGSFULL SOLKRÄM FRÅN VICHY

Med Vichy kan du säkra din hud optimalt skydd mot solens UVA- och UVB-strålar.


Alla våra solkrämer ger fotostabilt och bredspektrigt skydd, och består av vårdande och aktiva ingredienser.


Hitta en skyddande solkräm för dina behov och njut av solen i sommar!Upptäck Vichys solkrämer här 

HUD- analys

DRIVS AV SKINCONSULT AI

IDENTIFIERA DINA HUDPRIORITERINGAR

Starta din analys