Hur påverkar hormonförändringar i klimakteriet förändringar på huden.

Klimakteriet är en oerhört komplicerad process som inte bara påverkar den inre kroppen utan även huden. Och eftersom huden är kroppens fönster (på något sätt...) tenderar den att visa tecken på förändringar ganska snabbt.

Dr. Karolina Kopeć

Hudläkare

Under klimakteriet genomgår dina hormoner en hel del förändringar

Östrogen och progesteron ger huden lyster, elasticitet och fukt, vi älskar dem. När äggstockarnas funktion avtar sjunker nivån av dessa hormoner, och det hatar vi.
Hormonobalans under klimakteriet leder till nedbrytning av kollagen och elastiska fibrer, vilket påverkar hudens elastos. Brist på fukt i huden kan även uppstå och sår kan ta längre tid att läka. UV-strålning kan också bidra till att bryta ned kollagen och elastin i huden.

Minskade östrogennivåer orsakar också omfördelning av fettdepåer, men inte en särskilt smart omfördelning om du frågar oss...:
- Förlust av stödjande fett under huden i ansiktet, på halsen, händerna, brösten och armarna, vilket orsakar hängande hud.
- Fettansamling över buken och/eller på lår och skinkor.

Var det allt? Tyvärr, inte riktigt
Du kan också se bruna fläckar och hyperpigmentering här och där.

Näringsämnen och syre har svårt att nå huden

Dessutom utsöndrar binjurarna och äggstockarna hos kvinnor efter klimakteriet fortfarande androgener. Dessa hormoner, i avsaknad av östrogener, orsakar en del andra symtom såsom röstfördjupning, uppkomst av ansiktshår, fet hud och akne. Men med detta sagt menar vi inte att du kommer att bli en man på några sekunder. Det vi menar är att hormoner är knepiga och bestämmer mycket för kvinnor men också för män, så de kan bli förvirrade och ge dig några maskulina sidor, men inte alla dina sidor!


VIKTIGA FAKTORER ATT KOMMA IHÅG

De viktigaste förändringarna som påverkar din hud är bristen på östrogen och svårigheten för näringsämnen och syre att nå huden. Eftersom din hud är ett organ behöver den alla möjliga saker för att fungera som den ska.
Så i stort sett alla hormonella förändringar påverkar din hud, verkligen alla.

HUD- analys

DRIVS AV SKINCONSULT AI

IDENTIFIERA DINA HUDPRIORITERINGAR

Starta din analys