Varför är min hud så torr under klimakteriet?

Kliande, slapp och torr - det är de tre vanligaste hudproblemen på din lista över förändringar i klimakteriet. Och torrhet är också det mest obekväma, så bra fråga. Hudens oförmåga att hålla kvar vattnet verkar vara en stor bidragande orsak till allt detta.

Dr. Karolina Kopeć

Hudläkare

Att ha torr hud under klimakteriet är mycket vanligt

Torrhet är en av de viktigaste förändringarna under åldrandet av ansiktshuden hos kvinnor efter klimakteriet. Av alla dermatologiska tillstånd hos mogna kvinnor är torr hud ett av de vanligaste.
Det orsakas av minskade nivåer av östrogen och progesteron. I 50-årsåldern förändras hudens pH-värde och förmåga att hålla kvar vatten, ämnesomsättningen saktar ner och huden blir torrare, mattare, mindre fast och mindre slät. Helt klart mindre vänligt, det är säkert

Det finns olika symptom på torr hud i klimakteriet

Symtomen är bland annat:
1. Stram hud efter dusch eller simning
2. Flagnande eller fjällande hud
3. Sprickor på händer och fötter
4. Kliande hud
5. Du kan se gråa eller askiga toner på huden om du har en mörkare hudton
Det som händer är att förnyelsen av keratinocyterna (celler som utgör 90% av hudens ytskikt) saktar ner och orsakar ackumulering av åldrade celler på epidermisytan. Lipidbarriären är därmed mindre välorganiserad, vilket gör att huden förlorar sin motståndskraft.

Dessutom (det sista för den här artikeln, vi lovar) blir hyaluronsyra mycket känslig för nedbrytning av ett speciellt enzym som kallas hyaluronidas och detta orsakar progressiv försämring av återfuktning och fasthet.

VIKTIGA FAKTORER ATT KOMMA IHÅG

Torr hud beror på brist på fukt som orsakas av minskad östrogennivå. När balansen rubbas kan huden inte fungera som den ska och har, i det här fallet, svårt att hålla kvar vattnet.

HUD- analys

DRIVS AV SKINCONSULT AI

IDENTIFIERA DINA HUDPRIORITERINGAR

Starta din analys