Varför kan vi inte gå ner i vikt under klimakteriet?

Kanske vill din kropp behålla sin styrka och sina resurser för att ta sig igenom denna utmanande tid. Kanske finns det en annan orsak. Sanningen är att det inte är viktigt att förstå varför; det är viktigare att fokusera på att bibehålla en hälsosam kroppsvikt.

Dr. Agnieszka Szmurło

Hudläkare

Faktorer vid viktökning

Vikt är alltså en sak, men balans är GREJEN.

Klimakteriet orsakar hormonella förändringar i kvinnans kropp, vilket kan leda till vissa förändringar och åkommor. En förändring är att gå upp i vikt. Så vad händer i kroppen? Först och främst förändras fördelningen av fettvävnad. Under ditt reproduktiva år deponerades fettvävnad på dina lår och höfter. Nu ansamlas överflödigt fett i bukområdet, subkutant och runt kroppens inre organ (1).

Data visar att kvinnor anser att viktminskning och bibehållen vikt är de viktigaste livsstilsfrågorna under klimakteriet. Kvinnor föreslår också att kost och motion är viktigt under övergångsperioden till klimakteriet (2). Så varför kan vi inte gå ner i vikt under klimakteriet? Prevalensen av fetma är högre hos postmenopausala kvinnor än hos premenopausala kvinnor (3). I genomsnitt går kvinnor upp ca 0,7 kg per år under medelåldern (femte och sjätte decenniet), oberoende av deras ursprungliga kroppsstorlek(4). Det är viktigt att veta att fetma är vanligare i äldre åldersgrupper av olika skäl, till exempel lägre ämnesomsättning och minskad fysisk aktivitet (5).

Förutom själva åldrandet utsätts kvinnor mitt i livet för flera unika och potentiellt sammanhängande faktorer som kan bidra till viktuppgång. Dessa inkluderar östrogenbrist, humörstörningar och sömnstörningar. Den befintliga litteraturen stöder dock teorin att viktökning hos kvinnor mitt i livet främst kan bero på åldrande och livsstilsförändringar, och att klimakteriet i sig inte leder till någon betydande viktökning efter justering för åldrande. Detta innebär att rätt kost och fysisk aktivitet leder till att man bibehåller en hälsosam kroppsvikt (4). Här är några enkla regler för vad du ska äta.
 

Vad du bör äta:

VARJE DAG

Spannmål: en eller två portioner per måltid i form av fullkornsbröd, fullkornspasta, ris och annat

Grönsaker: 2 eller fler portioner per måltid, varav minst en ska konsumeras rå (en måltid/d)

Frukt: 1 eller 2 portioner per måltid, som den mest frekvent valda efterrätten

Vatten: dagligt intag av 1,5-2 l (motsvarande sex till åtta glas)

Mejeriprodukter: bör förekomma i måttliga mängder (två portioner per dag), med en preferens för mejeriprodukter med låg fetthalt

Olivolja och rapsolja: bör vara den huvudsakliga källan till lipider i kosten

Kryddor, örter, vitlök och lök: är ett bra sätt att minska användningen av salt
 

VECKOVIS

Fisk och skaldjur (två eller fler portioner), vitt kött (två portioner) och ägg (två till fyra portioner)

Konsumtionen av rött kött (mindre än två portioner, helst magert kött) och charkuteriprodukter (mindre än en portion) bör vara liten i både mängd och frekvens.

Kombinationen av baljväxter (mer än två portioner) och spannmål är en hälsosam vegetabilisk protein- och lipidkälla som bör betraktas som ett köttalternativ

Potatis ingår också på veckonivå (tre eller färre portioner per vecka, helst färska), eftersom de har ett högt glykemiskt index och oftast tillagas stekta.

 

IBLAND

Livsmedel rika på socker och ohälsosamma fetter (sötsaker) socker, godis, bakverk och drycker som sötad fruktjuice och läsk bör konsumeras i små mängder eller inte alls. Dessa livsmedel är energitäta och kommer sannolikt att bidra till viktökning.

+ Regelbunden måttlig fysisk aktivitet (minst 30 minuter under hela dagen tre gånger i veckan)(6).

 

VAD DU SKA TÄNKA PÅ FÖR ATT GÅ NER I VIKT UNDER KLIMAKTERIET

Fördelningen av fettvävnader förändras. Det förklarar varför viktkontroll kan bli en yoyo-situation som inte är helt upp till dig. Men att äta bra saker och leva det goda livet kan hjälpa.

 

KÄLLOR:

[1]. Pertyński T, Stachowiak G. Menopause — facts and controversies. Endokrynologia Polska/Polish Journal of[1] [2] [3]
Endocrinology Tom/Volume 57; Nummer 5/2006
[2]. Marlatt, K. L., Beyl, R. A., & Redman, L. M. (2018). A qualitative assessment of health behaviors and experiences
during menopause: A cross-sectional, observational study. Maturitas, 85, 96–103.
[3]. Monteleone, P., Mascagni, G., Giannini, A., Genazzani, A. R., & Simoncini, T. (2018). Symptoms of menopause —
global prevalence, physiology and implications. Nature Reviews Endocrinology, 14(4), 199–215.
[4]. Kapoor, E., Collazo-Clavell, M. L., & Faubion, S. S. (2017). Weight Gain in Women at Midlife: A Concise Review
of the Pathophysiology and Strategies for Management. Mayo Clinic Proceedings, 92(10), 1552–1558.
[5]. Addor, F. (2018). Beyond photoaging: additional factors involved in the process of skin aging. Clinical, Cosmetic
and Investigational Dermatology, Volume 11, 437–443.
[6]. Bach-Faig, A., Berry, E. M., Lairon, D., Reguant, J., Trichopoulou, A., Dernini, S., … Serra-Majem, L. (2011).
Mediterranean diet pyramid today. Science and cultural updates. Public Health Nutrition, 14(12A), 2274–2284.

HUD- analys

DRIVS AV SKINCONSULT AI

IDENTIFIERA DINA HUDPRIORITERINGAR

Starta din analys