Varför börjar jag märka av skäggstrån i vissa områden under klimakteriet?

Under klimakteriet sjunker de kvinnliga hormonerna drastiskt. Det som händer är att testosteronet tar över. Naturligtvis är du fortfarande en kvinna och en ganska bra sådan, det är bara det att din maskulina sida vill vara med på festen. Så här fungerar det hela.

Dr. Karolina Kopeć

Hudläkare

Hur påverkar klimakteriet oönskad hårväxt?

Det finns flera olika typer av mänskliga hårstrån som produceras av hårsäckar. Kvinnor i alla åldrar har hårsäckar i ansiktet som normalt producerar mjuka, osynliga hårstrån.

De kan finnas ovanför läpparna, längs käklinjen och hakan på grund av minskad nivå av kvinnliga hormoner under klimakteriet. Men den lilla mängd testosteron som kvinnors kroppar producerar kanske inte minskar - tur för oss! Binjurarna producerar också vissa manliga hormoner under hela livet. Under klimakteriet uppstår därför en obalans mellan nivåerna av manliga och kvinnliga könshormoner. Relativt överskott av manliga hormoner kan utlösa tillväxt av, återigen, mindre diskreta ansiktshår.

Enligt "British Journal of Dermatology" i en grupp kvinnor efter klimakteriet:
- 39 procent upplevde överdriven tillväxt av ansiktshår, främst på hakan.
I en annan rapport som publicerades i "Menopausal Health" 2009 noterades att i en grupp av 656 amerikanska kvinnor i åldrarna 50-79:
- Extra ansiktsbehåring förekom hos 33 % av kvinnorna i åldern 50-59 år,
- Och hos 54 % av kvinnorna mellan 60 och 69 år.

Studien visade inga signifikanta skillnader i tillväxten av ansiktshår mellan kaukasiska och afroamerikanska kvinnor.
Vi tror att det hjälper att veta att detta är något ganska vanligt och att det finns människor som kan berätta om det och hjälpa dig med det överallt.


39 % av kvinnor upplever överdriven tillväxt av ansiktshår

På den ljusa sidan finns det några behandlingsalternativ för detta problem beroende på dess svårighetsgrad. Om hårstråna är kraftiga och störande kan du använda en hårborttagningscreme specifikt framtagen för ansiktet. Andra behandlingar är vaxning, elektrolys som förstör hårsäckarna eller hårborttagning med laser. Vi säger: Gör dig av med dem och tänk aldrig mer på dem!


VIKTIGA FAKTORER ATT KOMMA IHÅG

Att ansiktshår växer under klimakteriet är inte ovanligt. Det är faktiskt mycket logiskt eftersom hår är en hormonfråga och dina hormoner har det tufft nu för tiden.

Så, topisk kräm, vax, laser, välj en lösning och få det att försvinna!

HUD- analys

DRIVS AV SKINCONSULT AI

IDENTIFIERA DINA HUDPRIORITERINGAR

Starta din analys