Klimakteriet :Vilka är de vanligaste symptomen på att min hud förändras?

När klimakteriet kommer, kommer olika förändringar med det i din kropp, själ och hud. Det är början på en ny livsresa och även om det kan kännas obehagligt kan kunskap om vad som händer hjälpa dig att gå igenom det och komma ut starkare.

Dr. Karolina Kopeć

Hudläkare

KLIMAKTERIETS OLIKA SYMPTOM PÅ HUDEN

I artikeln nedan beskriver vår expert Karolina Kopeć de olika förändringar som du kommer att känna och se på din hud, till exempel en förlust av elasticitet, och förklarar varför dessa förändringar inträffar. Du kanske inte upplever alla dessa symtom eftersom klimakteriet är en mycket personlig resa, men eftersom alla kvinnor kommer att gå igenom det är vi här för att hjälpa till.

Klimakteriet är en komplicerad process. Den kan orsaka några märkbara förändringar i din kropp, hud och hår, som vi tycker att du bör vara beredd på! Till att börja med ska du veta att en minskad äggstocksfunktion orsakar hormonell obalans som påverkar hudens naturliga biologiska processer. Längre cellomsättningstid, försämrad regenerering och återfuktning och förlust av kollagen leder till frustrerande förändringar i hudens kvalitet. Frustrerande men inte omöjligt att åtgärda!

De första symptomen som brukar kopplas till förändrade hormonnivåer är:
·          Torrhet - du kan se att huden är sträv, torr och matt.
·          Förtunning - det finns fler synliga rynkor, särskilt runt ögon och mun, och sår läker långsammare.
·          Sensibilisering av huden - din hud är ofta irriterad och känns obehaglig och du måste vara mer försiktig med hudvårdsbeslut.
·          Akne - befintliga hudproblem kan förvärras eller utvecklas på nytt på grund av lägre nivåer av kvinnliga hormoner.
·          Tecken på solskador som åldersfläckar - du kommer sannolikt att se effekterna av överdriven exponering för solen utan skydd under tidigare år.
·          Hängande hud - när kollagenet minskar börjar huden förlora sin fasthet.
·          Lätt blåmärken - orsakas av progressiv hudförtunning på grund av förlust av kollagen, glykosaminoglykaner (GAG) och vatten.
·          Fler hårstrån i ansiktet och mindre hår i hårbotten - du kan se oönskade hårstrån över läpparna, längs käklinjen och hakan medan hårstråna i hårbotten blir tunnare, ibland med tillbakabildning av den främre hårlinjen.

VIKTIGA FAKTORER ATT TÄNKA PÅ NÄR DET GÄLLER KLIMAKTERIEBESVÄR PÅ HUDEN

Förändringar i kroppen påverkar ofta huden, eftersom huden är vårt mest synliga organ. Det är därför dina hudvårdsbeslut är ännu viktigare nu.

 

HUD- analys

DRIVS AV SKINCONSULT AI

IDENTIFIERA DINA HUDPRIORITERINGAR

Starta din analys