Kliande hud, torr hud... Hur förändras min hud under klimakteriet?

Klimakteriet kommer ofta med konstiga förnimmelser och hudbesvär som klåda eller torrhet. KÄNNS DIN HUD PRECIS SÅ? Den här artikeln kommer att ge dig de svar och tips du behöver.

Dr. Anne Le Pillouer

Hudläkare

Hudförändringar under klimakteriet när äggstockarna producerar mindre

Här är vad som händer i din hud, eller, mer exakt, vad som inte händer längre.

Östrogener, särskilt 17-estradiol, är kraftfulla antioxidanter och en obalans mellan dem orsakar cellskador relaterade till oxidativ stress (en obalans mellan fria radikaler och antioxidanter)(1). I grund och botten är det minskningen av östrogen som orsakar överskottet av fria radikaler och detta är nyckeln till att förstå hur huden åldras.

Huden är det första organ som påverkas av östrogennivåerna som sjunker under klimakteriet.

 

Vad händer egentligen med hudcellerna och deras skyddande vävnadslager?
Minskningen av östrogener och den resulterande ökningen av fria radikaler förändrar olika typer av celler, samspelet mellan dessa celler och de vävnadsskikt som cellerna utvecklas i: den extracellulära matrixen.


Huden påverkas på många sätt och här är några exempel:

•    en minskning av tjockleken och barriärfunktionen hos keratinocyter (ytliga celler som bygger upp överhuden)

•    minskad proliferation av dermala fibroblaster, som ansvarar för produktionen av den extracellulära matrixen, och minskad syntes av dessa (kollagen)
•    En aktivering av enzymnedbrytningen i den extracellulära matrixen, vilket framför allt påverkar kollagen och elastin (metalloproteasproteiner).
•    minskad talgproduktion
•    minskad återfuktning av huden
•    Förändrad mikrocirkulation (blodcirkulation), vilket leder till värmevallningar och även sämre syresättning och näringstillförsel till cellerna.
•    förändring av hårdensiteten, vilket leder till håravfall
•    uppkomst av celluliter
•    långsammare läkning av ärr

Generellt sett minskar östrogenproduktionen vid kronologiskt åldrande, vilket resulterar i fina linjer, tunnare, skörare och mindre tonad hud.
Denna process sker ganska snabbt och det är vanligt att man fem år efter klimakteriet, utan kompletterande behandlingar, märker en förlust av 30 procent av hudens proteinstruktur (2).

Yttre åldrande på grund av exponering för UV-strålning och föroreningar samt tobakskonsumtion kan också öka den oxidativa stressen, vilket leder till djupare linjer och pigmentfläckar.

 

Viktiga faktorer att komma ihåg
• Minskning av östrogen (kraftfull antioxidant) under klimakteriet förstärker hudens åldrandeprocess.
• Under klimakteriet blir huden: mindre återfuktad, elastisk och tät, fina linjer uppstår, huden är överlag tunnare, skörare och mindre tonad.

Vichys Neovadiol-serie är framtagen för kvinnor i och efter klimakteriet för att kompensera för de synliga effekterna av klimakteriet på huden och för att ge näring.

HUD- analys

DRIVS AV SKINCONSULT AI

IDENTIFIERA DINA HUDPRIORITERINGAR

Starta din analys