Vad händer efter klimakteriet? Symtom, hälsa, hud och tips

När mensen har upphört är klimakteriet över och med det många av de biverkningar som denna övergångsfas för med sig för din kropp. När du går in i en ny fas kan du läsa mer om vilka symtom du kan förvänta dig efter klimakteriet och vad de innebär för din kropp - och din hud

Efter klimakteriet: 12 månader utan menstruation

Efter klimakteriet - när du inte har haft mens på 12 månader - producerar dina äggstockar inte längre ägg eller östrogen. I genomsnitt sker detta runt 51 års ålder(1) och från och med denna tidpunkt har du passerat klimakteriet. Som tur är innebär den hormonella stabiliteten att en del av de symtom som du kan ha upplevt under perimenopausen, som värmevallningar och humörsvängningar, upphör och du kan förvänta dig att känna dig mycket mer på rätt köl. Kvinnor som har passerat klimakteriet har också en högre risk för osteoporos och andra hälsoproblem, så de permanenta förändringarna i din kropp kommer att innebära regelbundna hälsokontroller. Men genom att hålla dig i form, frisk och välnärd kan du faktiskt öka din energinivå när du börjar detta nya kapitel.


Mer hormonell stabilitet efter klimakteriet

Efter klimakteriet stabiliseras hormonnivåerna, vilket innebär ett slut på de vanliga symtom som du kan ha upplevt när östrogenproduktionen minskade, t.ex. trötthet, nattsvettningar, värmevallningar, torrhet i slidan, humörsvängningar och torrare hud. Och när din kropp anpassar sig till sin nya balans kan du till och med uppleva att du har mer energi än på många år. Många kvinnor upplever också att de får mindre värk och smärta, sömnproblem, ångest och viktförändringar när klimakteriet har passerat.

Symtom efter klimakteriet och hälsorisker

Osteoporos är en minskning av bentätheten som gör skelettet skört, vilket gör att benbrott och frakturer blir vanligare. Hos kvinnor som har passerat klimakteriet orsakas detta av brist på östrogen, ett hormon som spelar en viktig roll för benhälsan. En varierad kost med mycket benstärkande, kalciumrika mejeriprodukter och bladgrönsaker, samt fet fisk som innehåller D-vitamin som hjälper kroppen att ta upp det, kan hjälpa till att skydda mot tillståndet. Kontroller är viktiga; din läkare kan ordinera kalcium- och D-vitamintillskott och genom att lägga till viktbärande övningar i din träningsrutin kan du stärka både skelett och muskler.

Brist på östrogen påverkar också hjärtat och många kvinnor som har passerat klimakteriet får hjärtklappning eller hjärtproblem som kan leda till en ökad risk för hjärtinfarkt. Regelbundna läkarbesök är viktiga och om du tidigare hade ohälsosamma vanor som rökning eller en fettrik kost är det aldrig för sent att ändra livsstil. En hälsosam, varierad kost och regelbunden motion - helst 150 minuter i veckan(2) i tre omgångar - hjälper dig att hålla hjärtat i toppskick och minskar risken för hjärtrelaterade hälsoproblem senare i livet.


Huden efter klimakteriet

Även om de hudförändringar som uppstår under perimenopausen - ökad torrhet, minskad densitet, elasticitet och slapphet - är här för att stanna, finns det många sätt att hantera dem. Vissa ålderstecken kan bromsas med en hälsosam kost och solskydd, men efter klimakteriet är nyckeln att noga välja rätt hudvård för en vacker hy med en hälsosam lyster medan du åldras.

Tänk på näringen, eftersom huden efter klimakteriet kan ha upp till 57 % mindre av de lipider som är viktiga för hudens komfort och styrka än huden före klimakteriet. Välj rikare krämer efter klimakteriet, för intensiv näring, morgon och kväll.

Att inkludera anti-aging-aktiva ämnen i din hudvårdsrutin är en bra idé. Anti-age-ingredienser som Proxylane är känt för sin revitaliserande och uppstramande effekt på huden.

Överväg att lägga till ett serum som Neovadiol Meno 5 Bi-Serum med omega-3-, 6-, och 9-syror som hjälper till att ge din hud intensiv näring innan användning av ansiktscreme. Lyft detta nya steg i din hudvårdsrutin genom att massera in den med fasta, uppåtgående rörelser för att öka cirkulationen och underlätta penetrationen.

Anpassning till en ny fas i livet

Med de flesta kroppsliga förändringarna bakom dig inleds en period av reflektion och anpassning efter klimakteriet. När saker och ting lugnar ner sig fysiskt och känslomässigt kan noggranna val av livsstil hjälpa dig att komma in i detta nya skede i livet och se fram emot många hälsosamma och lyckliga år framöver.

KÄLLOR:
1. Vichy, Ménopause, mode d’emploi, p11
2. http://www.heart.org/en/health-topics/consumer

HUD- analys

DRIVS AV SKINCONSULT AI

IDENTIFIERA DINA HUDPRIORITERINGAR

Starta din analys