Hur blir man av med mörka fläckar i ansiktet?

Mörka fläckar, åldersfläckar, solfläckar... hur din hudvårdsrutin kan reducera dem.

Fläcken i fokus – förstå hyperpigmentering

Precis som andra ålderstecken tänker vi inte på mörka fläckar förrän vi inte kan sluta tänka på dem. Det som först såg ut som en gullig, brun fräken kan ha växt och blivit stort – både till storleken och i sin påverkan på din självbild. Innan vi kan ta reda på hur vi kan hantera de små fläckarna, måste vi först förstå vad mörka fläckar är och varför de brukar dyka upp i ansiktet när vi åldras. Och viktigast av allt är att undersöka dem, så att de inte är farliga. För att göra det vänder du dig till en hudläkare.

Bakom varje mörk fläck ligger en hyperpigmenteringsprocess. Det innebär att pigmentet melanin, som ansvarar för att ge huden färg, blir hyperaktivt. Den ökade mängden melanin kan orsakas av hudskador, i huvudsak från solen, irritationer, akne eller andra angrepp som orsakar irritation, till exempel stress och utmattning. Graviditet orsakar också en högre produktion, vilket resulterar i melasma. Antalet mörka fläckar ökar med åldern. Generna kan också spela roll. Med andra ord kan mörka fläckar orsakas av minst sex olika faktorer, eller en kombination av dem. Lyckligtvis är inte alla mörka fläckar här för att stanna.


Så reducerar du mörka fläckar.

Utöver estetiska behandlingar kan kosmetiska produkter med riktade aktiva ingredienser hjälpa till att reducera pigmentfläckar hemma. De rätta ingredienserna för att ljusa upp kan tillsammans med exfolierande ingredienser hjälpa till att reducera mörka fläckar. Testa peeling baserad på fruktsyra (AHA) eller glykolsyra, som trots har ordet syra i namnet kan vara lämplig för känslig hud. Retinol kan också hjälpa till att reducera pigmentfläckar. Prova Vichy Liftactiv Specialist Retinol Serum, som har dokumenterad effekt på pigmentfläckar, utöver rynkor och fina linjer.

Skydda dig ännu mer: Daglig hudvård med SPF

SPF – i rikliga mängder varje dag – skyddar hela huden, framför allt där melaninet redan går på högvarv. Att exponera huden för solen är den huvudsakliga orsaken till förändringar i hudens pigmentering(1). Studier visar att åldersprocessen i åldersgruppen 20–80 resulterar i en mer ojämn hudton år efter år, men regelbunden applicering av solskyddande kosmetiska produkter motverkar denna process. Ännu ett skäl att låta återfuktande kräm med SPF ingå i rutinen.


Få huden att framstå klarare: Använd en C-vitaminkräm för att bli av med mörka fläckar

Förse huden med C-vitamin.  Denna ingrediens är en av de mest välkända när det kommer till att uppnå en jämnare hudton. Ingrediensen har både en förebyggande och lystergivande funktion. Ingrediensen hjälper till att stärka hudens antioxidantförsvar. Därav kan ingrediensen hjälpa till att neutralisera fria radikaler från till exempel föroreningar, som annars kan leda till tidigare åldring av huden. Titta efter C-vitamin i så ren form och så höga koncentrationer som möjligt. Det går även under namnet askorbinsyra. Vid minst 5 % är det effektivt för att motverka pigmentering(3).

Gå effektivt framåt: Rengör och exfoliera:

Exfoliering av huden hjälper till att ta bort döda hudceller och låter aktiva ingredienser absorberas i huden lättare. Det finns flera välkända exfolierande ingredienser så som AHA (fruktsyror) som räknas som glykolsyra och mjölksyra. Titta efter produkter baserade på fruktsyror (AHA) eller glykolsyra för att eliminera melaninpigment, förebygga missfärgningar och främja jämnhet.

KÄLLOR: 
1. Seasonal skin darkening in Chinese women: the Shanghaiese experience of daily sun protection: Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology.
2. N' Guyen (2002) visade CG-vitaminens hämmande effekt på aktiviteten hos tyrosinas i svamp.
3. Moyal D, 2003-06 och 2003-12.

HUD- analys

DRIVS AV SKINCONSULT AI

IDENTIFIERA DINA HUDPRIORITERINGAR

Starta din analys