Olika typer av rynkor och hur man förebygger dem

Lär dig mer om de olika typerna av rynkor och hur du bäst behandlar och förebygger dem med rätt hudvård och ingredienser.

De snabba rynkorna: En linje eller ett veck i huden från ålder(1)

Alla kan identifiera sin första rynka. För många är det en fåra i pannan eller mellan ögonbrynen. För andra är det skrattrynkor runt leende ögon eller uttrycksfulla läppar. För vissa är det när nasolobialvecken blir djupare och gradvist kopplar samman näsan och läpparna.

Under livet kommer vi alla att åldras på olika sätt. Ålderstecken beror på gener, val av livsstil (som kan ha valts flera år tidigare), hur våra ansikten naturligt uttrycker sig dagligen, samt hur vi vårdar huden.

De goda nyheterna är att dermatologin numera har mer kännedom än någonsin om vad man kan göra för att sakta ned uppkomsten av specifika typer av rynkor - med ingredienser som både skapar direkt fyllighet och gradvist bekämpar ålderstecken orsakat av kollagenbrist.

20 % av åldrande hud handlar, kort sagt, om tid. Hudens åldrande och uppkomsten av rynkor är direkt kopplat till ändringar i hudens struktur (dess andra lager), dvs. den gradvisa nedbrytningen av hudens fibrillnätverk – dess kollagen, elastin och GAG:er (socker), inklusive hyaluronsyra. Dessa är genetiskt programmerade rynkor. Om vi levde under jord och aldrig såg dagsljus eller gjorde några ansiktsuttryck skulle hudens struktur fortfarande brytas ned, men i en saktare takt. Detta inbyggda åldrande handlar därför enbart om tidens gång.

De snabba rynkorna: En linje eller ett veck uppkommer till följd av andra påverkningar.

80 % av ålderstecken är en kombination av yttre och inre faktorer som är kopplade till vårt levnadssätt. Exposomfaktorer som UV, ljus, föroreningar, stress, trötthet - utlöser en kaskad av reaktioner dagligen i huden. Denna dagliga påverkan på huden, bryter ned kollagen och elastin, som orsakar ålderstecken på längre sikt. Ju mer huden exponeras för dessa faktorer, desto större är sannolikheten för att utveckla mer ålderstecken som fina linjer, rynkor och pigmentfläckar.

Ögonrynkor: Uttryckslinjer och veck runt ögonen, från uttryck

Skälet till att skrattrynkor för vissa människor uppstår runt ögonen först är att huden runt ögonen är mycket skör, samt för att ögonen är ett av de mest uttrycksfulla områdena i ansiktet. Detta gör de yttre ögonvrårna särskilt känsliga mot fina linjer och är skälet till att det finns vård speciellt anpassad för åldrande ögon.

HUD- analys

DRIVS AV SKINCONSULT AI

IDENTIFIERA DINA HUDPRIORITERINGAR

Starta din analys