EN UTMÄRKT HUDVÅRDSRUTIN MOt PIGMENTfläckar & PIGMENTERING

MÅNGA MÄNNISKOR FÅR PIGMENTFLÄCAKR I ANSIKTET NÅGON GÅNG UNDER SINA LIV. FÅ INBLICK I VARFÖR FLÄCKARNA UPPSTÅR OCH HUR DU MED RÄTT HUDVÅRDSPRODUKTER KAN GÖRA DEM MINDRE SYNLIGA OCH FÖREBYGGA ATT DE BILDAS FRAMÖVER.

VARFÖR UPPSTÅR PIGMENTFÖRÄNDRINGAR I HUDEN?

Huden återspeglar allt som händer i vår kropp och pigmentfläckar uppstår när celler i huden bildar för lite eller för mycket pigment. Pigmentfläckar är ett resultat av förändringar i hudens funktion. Förändringarna kan i sin tur orsakas av genetiska eller hormonella rubbningar, men även av miljömässiga påverkningar och livsstilsfaktorer.

 

Ofta uppstår pigmentfläckarna i ansiktet, på halsen, bröstet samt armarna och händerna. Områden på kroppen där huden är som mest utsatt.

 

Även om det under livet inte går att undkomma förändringar i huden upplevs pigmentfläckar av många som något man helst klarar sig utan. Lyckligtvis finns det råd för hur du kan förebygga pigmentfläckarna och minska synligheten av redan existerande märken.

ORSAKER TILL HYPERPIGMENTERING

Hyperpigmentering orsakas av en större ansamling av melanin i huden, vilket resulterar i mörka fläckar och mörka områden på huden. Förklaringen är vårt genetiska arv men även andra interna och externa faktorer kan spela en roll, särskilt när vi blir äldre.

 

Dessa faktorer kallas på engelska för ”exposome” och är ett begrepp som introducerades av epidemiologen Christopher Wild (2005). Han klassificerade faktorerna som interna, externa eller biologiska. De innefattar bland annat solexponering, rökning, temperaturskillnader, kost, stress, sömnbrist och föroreningar.


Här är några av de vanligaste orsakerna till att pigmentfläckar uppstår: • SOLEXPONERING

  Solens UV-strålar är en av de faktorer som har störst påverkan på huden och uppkomsten av pigmentfläckar, vilka också kallas solfläckar i den här texten.

  Även om UV-strålar stimulerar bildandet av D-vitamin är överexponering av UVA-strålar ytterst skadligt för vår hud, eftersom de får huden att åldras och kan leda till allvarliga hudbesvär som exempelvis hudcancer. Särskilt ansiktet, halsen, bröstet, armarna och händerna har tendens till att få pigmentfläckar, eftersom de områdena är som mest exponerade för UV-strålar. Om du vill förebygga denna form av pigmentering är det viktigt att använda solskydd med hög solskyddsfaktor varje dag och särskilt när UV-indexet är som högst.


 • HORMONELLA FÖRÄNDRINGAR

  Även hormonella förändringar i kroppen kan leda till förändringar vid bildandet av melanin, vilket är en annan vanlig orsak till pigmentfläckar i ansiktet.


 • GRAVIDITET
  Under graviditeten får många kvinnor ökad pigmentering i ansiktet, vilket också kallas ”graviditetsmask” eller melasma. De flesta kvinnor får hyperpigmentering på magen, i ansiktet och i armhålorna. Orsaken är den ökade utsöndringen av graviditetsfrämjande hormoner som östrogen och gestagener, vilka kan orsaka förändringar i melaninproduktionen.


 • ÅLDRANDE

  Tillsammans med solens påverkan är hudens naturliga åldrande också en av de vanligaste orsakerna bakom uppkomsten av pigmentfläckar på grund av obalans vid tillverkandet av melanin i ansiktets celler.

  När pigmentfläckar är åldersbetingade kan de benämnas både som åldersfläckar och leverfläckar. De mindre smickrande namnen till trots är fläckarna mycket vanliga. Dessa pigmentfläckar orsakas av en förminskning av hudens pigmentering eftersom cellerna åldras och mister förmågan att producera melanin som tidigare.

  Åldersfläckar, vilka i facktermer kallas för ”lentigo senilis”, är små bruna fläckar på huden som blir allt tydligare med åldern. Åldersfläckar är inte farliga och kräver normalt inte behandling men de kan vara tecken på solskador.

 • HUDBESVÄR

  Hudirritationer eller hudskador som brännskador och infektioner kan främja hyperpigmentering av huden.


 • REAKTIONER

  Några mediciner kan också orsaka pigmentering. Vissa sorters medicin har en ljus-sensibiliserande verkan och kan därför orsaka hyperpigmentering.


 • HUDTILLSTÅND

  Det finns hudtillstånd och hudbesvär som kan leda till pigmentering. Atopisk dermatitis, psoriasis och akne kan orsaka hyperpigmentering av huden och förekomsten av pigmentfläckar.


 • FÖRORENINGAR

  Förorenande ämnen som avgaser eller förbränningar frigör fria radikaler och aktiverar melanocyternas verkan (överhudens pigmentceller), vilket orsakar fläckar på huden.

  Rökning, stress och sömnbrist påverkar direkt hudens åldrande men de är inte de främsta orsakerna bakom ansiktsfläckar.

VITA PIGMENTFLÄCKAR

Pigmentering innebär inte endast mörka fläckar på huden. När huden får vita fläckar kallas de för hypopigmentering och orsakas av nedsatt eller bristande tillverkning av melanin i huden.

 

Denna brist på melanin har sin grund i ett funktionsfel i melanocyterna (överhudens pigmentceller) som kan komma på grund av åldrande eller skador från UV-strålar. Funktionsfelet kan bland annat förhindra cellerna från att tillverka melanin normalt.

 

Hypopigmentering som uppstår till följd av solskador och åldrande syns ofta som vita fläckar eller områden, och har i de allra flesta fall endast estetisk påverkan även om undantag finns. Om de uppstår rekommenderas det att besöka en hudläkare som kan utesluta eventuella övriga hudtillstånd.

VAD ÄR SKILLNADEN PÅ PIGMENTFLÄCKAR OCH FRÄKNAR?

Pigmentfläckar ska inte förväxlas med fräknar. Fräknar är vanliga och orsakas av ansamlingar av melanin. Fräknar har genetiskt ursprung och blir synliga när solen träffar ljus hud. Vanligen syns fräknarna på de områden på kroppen som är utsatta för solexponering.

 

Vid påverkan av UV-strålar fördelas melaninet oregelbundet, vilket resulterar i att fräknarna framträder på huden. Fräknar i ansiktet är ofta ett symtom på känslig och ljus hud. Därför är det viktigt att skydda huden mot UV-strålar även om fräknarna inte utgör en risk.

 

Eftersom fräknar har genetiska orsaker kan de inte helt undvikas men det finns några förhållningssätt som kan minska synligheten av dem. Det viktigaste är att skydda huden mot solen, undvika solarium och välja hudvårdsprodukter som hjälper med att jämna ut hudtonen och återbilda huden.

PRODUKTER SOM KAN MINSKA SYNLIGHETEN AV PIGMENTFLÄCKAR

Det finns flera krämer och serum som aktivt hjälper med att minska utseendet hos pigmentfläckar och hyperpigmentering i huden.


Produkterna innehåller aktiva ingredienser som är utvalda för att minska pigmenteringen på två sätt:


 1. De minskar intensiteten av melaninproduktionen i huden för att förhindra hyperpigmentering och bildande av nya pigmentfläckar.

 2. De hjälper med att främja cellförnyelsen för att förnya huden, ta bort döda celler och stärka återbildandet av det översta hudlagret.

För dig som gärna vill minimera synligheten av dina pigmentfläckar har vi samlat flera produkter i en komplett hudvårdsrutin för både morgon och kväll. Den kan i bästa fall hjälpa dig att uppnå dina önskade resultat!

VICHYS MORGON- OCH KVÄLLSRUTIN MOT PIGMENTFLÄCKAR

STEG-FÖR-STEG MORGONRUTIN
  1. ANSIKTSRENGÖRING

Första steget i varje hudvårdsrutin är ansiktsrengöring. Rengöring hjälper med att avlägsna orenheter från huden och bidrar till att de övriga produkterna i rutinen får önskad verkan.

 

På Vichy hittar du ansiktsrengöring för varje hudtyp och behov. Prova exempelvis Vichy Pureté Thermale Rengöringsskum för alla hudtyper som skonsamt rengör huden från orenheter och makeup.

 

Fördela produkten över ansiktet och massera mjukt in den i huden. Skölj efteråt med rikligt med vatten och dutta din hud torr med en mjuk handduk.
2. ANSIKTSSERUM MOT PIGMENTFLÄCKAR

Efter rengöring kan du använda ett serum med aktiva ingredienser som kan hjälpa med att motverka synligheten av pigmentering.

 

Liftactiv B3 Serum innehåller 5% niacinamid som synligt motverkar pigmentfläckar på huden. Det innehåller också 8% glykolsyrakomplex och peeling-ingredienser som bidrar till att exfoliera huden samt Cg-vitamin, vilket hjälper till att jämna ut din hudton.

 

Applicera serumet över hela ansiktet och massera mjukt in produkten i huden. Undvik ögonområdet. Du är klar när allt serum är absorberat av huden.
3. DAGCREME

Efter serum kan du applicera en dagcreme som är anpassad efter din hudtyp för att ge huden fuktvård. Använd dagcremen över hela ansiktet och gärna även på halsen.

 

Prova exempelvis Vichys Liftactiv Collagen Specialist Dagcreme som ger fukt i 48 timmar. Denna creme innehåller niacinamid som är känt för att ge en jämnare hudton. Fördela ansiktscremen med fingrarna över ansiktet i cirkulära rörelser.4. DAGLIGT UV-SKYDD (SOLCREME)


Efter dagcremen kommer det viktigaste men ofta förbisedda steget i varje morgonrutin: Solcremen.


Många serum mot pigmentering kan göra din hud känsligare för solen. Därför är det viktigt att applicera solcremen dagligen för att förhindra solskador och uppkomsten av nya pigmentfläckar.

 

Solcremens verkan avtar över tid och du ska därför gärna smörja in dig igen varannan timme för att hålla dig skyddad mot solen.


Prova till exempel Vichy Capital Soleil UV-Age Daily SPF50+ med NETLOCK-teknologi, vilken ger ett ultratunt, motståndskraftigt och osynligt UV-skydd på huden. Solcremen innehåller också niacinamid som minskar synligheten av hudfläckar.


Det är viktigt att tänka på att vissa dagcremer mot pigmentfläckar redan har SPF-skydd, som exempelvis Liftactiv B3 Anti-Dark Spots Creme. Om din dagcreme innehåller ett högt SPF behöver du inte applicera solcreme.

STEG-FÖR-STEG KVÄLLSRUTIN1. ANSIKTSRENGÖRING

Ansiktsrengöringen är det viktigaste steget och kan inte skippas varken morgon eller kväll. Det är avgörande att rengöra ansiktet och ta bort orenheter, talg och döda hudceller som ansamlats på huden under dagens lopp.

 

Tvätta ansiktet med en hudrengöringsprodukt som passar för din hud. Blanda produkten med vatten och skrubba försiktigt för att ta bort smuts. Skölj därefter med ljummet vatten och dutta varsamt ditt ansikte torrt med en mjuk handduk.

 

Om du vill kan du också välja en hudrengöringsprodukt som inte ska tvättas av, till exempel micellärt rengöringsvatten.

 

 

 

2. ANSIKTSSERUM MOT PIGMENTFLÄCKAR

Som nämnt ovanför är ett aktivt serum avgörande för att uppnå de bästa resultaten. Använd ditt ansiktsserum mot pigmentfläckar på rengjord och torr hud. Applicera det över hela ansiktet och massera in produkten tills den är helt absorberad av huden.

 

Vi rekommenderar att du använder Liftactiv B3 Serum. Använd det både morgon och kväll för bästa resultat.

 

 

 

 3. NATTCREME

När du har rengjort ditt ansikte och applicerat serum är det dags för nattcreme.

 

Välj en nattcreme som är anpassad efter din huds behov. Om du till exempel också gärna vill minska ålderstecken som rynkor och lös hud, kan du välja en nattcreme med peptider. Ett exempel på en sådan nattkcreme är vår Liftactiv Collagen Specialist Nattcreme.

 

Fördela din valda nattcreme över hela ansiktet och undvik ögonområdet.

HUD- analys

DRIVS AV SKINCONSULT AI

IDENTIFIERA DINA HUDPRIORITERINGAR

Starta din analys