OK

OK Cancel

Thank you

Close

10 goda råd för dig med mjäll

Dercos 2

Mjäll är mycket vanligt, och de flesta människor har nog haft det någon gång i livet. Att du får mjäll kan bero på flera olika faktorer som orsakar obalans i cellförnyelse i hårbotten. Vill du veta mer om dem kan du läsa vår artikel Vad är mjäll? Den vetenskapliga förklaringen.
Men vad ska du då göra om du har mjäll? Det finns medel mot mjäll i form av mjällschampo och -balsam som är särskilt utvecklade för att minska obehag i hårbotten. Ett av dem är Dercos Technique-serien från Vichy, som är effektiv mot mjäll i hårbotten.
Med det finns mycket annat som du också kan göra för att hantera eller undvika återkommande mjäll. Vi har samlat 10 goda råd till dig här.

1. LÅT BLI ATT KLIA I HÅRBOTTEN
När det kliar i hårbotten, försök att låta bli att klia. Använd istället ett lugnande mjällschampo, till exempel anti-dandruffserien från Dercos Technique, och massera försiktigt in schampot i hårbotten. Ge dig själv tid att njuta av det. Risken när du kliar dig är att du orsakar små rispor som kan leda till infektioner i hårbotten, som i sin tur ger upphov till mer irritation och därmed ökar förekomsten av mjäll. Vid svår och varaktig irritation, bör du kontakta din läkare.

2. TVÄTTA HÅRET REGELBUNDET MED SKONSAMT RENGÖRANDE PRODUKTER
Många tror är att hårtvätt förvärrar mjällandet. Men det är faktiskt en bra idé att tvätta håret ofta och regelbundet med de rätta skonsamt rengörande produkterna. Tvättar du håret ofta kan du komplettera användningen av mjällschampo med ett milt rengörande schampo, till exempel Dercos Ultra Soothing Shampoo från Vichy för torrt eller normalt/fett hår som lugnar hårbotten i upp till 48 timmar.*
*Kosmetokliniskt testat, 37 personer

3. TVÄTTA HÅRET I LJUMMET VATTEN
Många av oss älskar en varm dusch. Men vill du bli av med mjäll bör du faktiskt tvätta och skölja håret i ljummet eller till och med kallt vatten. Det är nämligen lugnande för hårbotten och tar inte bort de naturliga fettet i håret.

4. MASSERA DIN HÅRBOTTEN
En hårbottenmassage är för många lika uppskattat som en kroppsmassage. Dessutom mår din hårbotten bra av en massage om du upplever mjäll. Dels för att mjällen lossnar, och dels för att det skapar en bättre blodcirkulation i hårbotten.

Dercos 2

5. RAKA SKÄGGET VARJE DAG
För män är det en god idé att raka skägget och mustachen varje dag, om det förekommer mjäll där. Det bidrar nämligen till att minska spridningen av mjällen och luftar huden.

6. BORSTA HÅRET REGELBUNDET, MEN INTE FÖR MYCKET
Kamma igenom håret regelbundet. Liksom med hårbottenmassage kan det nämligen hjälpa till att få mjällen att lossna, sätta igång blodcirkulationen och även reducera risken för mjällande då det hjälper den normala förnyelseprocessen av huden i hårbotten.

7. TORKA DITT HÅR PÅ MEDELVÄRME
Ställ in din hårtork på medelvärme istället för hög värme, för att ta extra god hand om din hårbotten.

8. STYLA HÅRET MER SÄLLAN
Prova att använda hårfön på hög värme, kraftig hårborstning eller plattång mer sällan.

9. BEGRÄNSA ANVÄNDNINGEN AV STYLINGPRODUKTER
Bägränsa din konsumtion av stylingprodukter i håret, och framförallt i hårbotten. Produkterna kan bidra till att stressa och irritera din hårbotten och leda till mjällbildning.

10. TÄCK INTE HÅRET MED ACCESSOARER
Hatt, hårband och huvuddukar kan göra hårbotten varm. Använder du accessoarer i håret mer sällan får håret hänga fritt och bli genomluftat.

VICHY

go to top