OK

OK Cancel

Thank you

Close

Midsommar - Vi har gjort midsommarkransar

För oss i Norden finns det ingen ljuvligare högtid att umgås med familj och nära vänner än midsommarafton. Personligen kommer jag dessutom inte på någon annan tradition när man får känna sig lika fin som just till midsommar. Jag tänker förstås på Sveriges all-time favorite sommaraccessoar: midsommarkransen. Följ med när leVICHYmag gör egna midsommarkransar och ta del av våra insider-tips.

Jag kommer ihåg mina första midsommarkransminnen som igår. Hur jag vaknade som på julaftonsmorgon och bokstavligen flög upp ur sängen. Sedan sprang mina systrar och jag ut på ängarna för att plocka så många blommor vi bara orkade bära. Stolta och förväntansfulla sprang vi snart tillbaka med spretande, härligt doftande buketter med rödklöver, förgätmigej, blåklint och midsommarblomster. Sedan fick vi tålmodigt sitta bredvid och se på medan mamma med sax och ståltråd gjorde något som i våra ögon oss såg ut som trolleri. Mamma var drottningen som gjorde de vackraste midsommarkransarna - och vi var prinsessorna som fick bära dem.

Med åren har förstås traditionerna utvecklats, men familj, glädje och blomsterkransar är och förblir huvudingredienserna i varje midsommarafton. Däremot är det faktiskt inte bara på midsommar i Sverige som man kan unna sig en magnifik blomsterkrans. Till trädgårdsfesten eller till sommarbröllopet fungerar denna blommiga huvudkrona minst lika bra. Men hur gör man egentligen en riktigt fin krans? Vad behöver man? Oroa dig inte, med rätt knep och rätt verktyg är det lättare än det ser ut. LeVICHYmag guidar dig steg för steg!

Kom ihåg att det finns många olika sätt att göra en krans och att kransar kan se helt olika ut. Om du är blomsterkrans-rookie är det en bra idé att först hitta inspiration på Pinterest och instagram, så du har en tydlig bild av hur du vill att kransen ska se ut innan du sätter igång. Då slipper du vara tvungen att börja om och låta vackra blommor gå till spillo.

Du behöver:

Blommor, blommor, blommor!
Köpta eller plockade i naturen avgör du själv, beroende på vilken stil på kransen du är ute efter. För en mer blygsam och naturlig krans är egenplockade blommor toppen, men för en mer storslagen krans kan du gott unna dig ett besök till din lokala blomsteraffär. När du ska välja blommor är det viktigt att stjälken är någorlunda böjlig och att blommorna håller länge. Jag har valt en mix av mina absoluta favoritblommor, som även råkar fungera perfekt i en krans. Pioner, rosor, lövkojor och små liljor spelar huvudrollerna i min drömkrans. 

Grön bas
Till kransens bas behöver du gröna, tunna, böjliga kvistar med fina blad. Bra exempel är thlaspi, grön pistageväxt eller småbladig eucalyptus. Även bladen från liljor och rosor fungerar fint till basen. 

Ståltråd
A och O när man gör en blomsterkrans. Bäst är att använda en grön ståltråd som kamoufleras så väl som möjligt bland alla blommor.

Liten tång
Något att klippa ståltråden med - detta lilla redskap är lättare än man tror att glömma bort, make a note of it.

Sax
För att klippa och styla blommorna så de funkar i kransen på bästa sätt.

Gör så här:

Börja med basen
För att kransen ska kunna bära upp alla blommor och hålla långt in på de ljusa småtimmarna är det viktigt med en bra bas. Själv tycker jag att grön pistage och thlaspi är perfekta till basen. När du börjar är det viktigt att du kommer ihåg att mäta runt ditt huvud så att den färdiga kransen sitter som den ska. Bunta ihop thlaspi och pistageväxt till en slinga och börja linda glest utspridd ståltråd runt den. Gör lite i taget och prova dig fram med att mäta runt ditt huvud tills du har lindat en slinga som är tillräckligt lång för att bindas samman till en cirkel som passar ditt huvud. Fäst sedan samman de två ändarna genom att linda ståltråd extra noggrant där de två ändarna överlappar. Försök att få basen så jämn som möjligt för finast resultat. En tjockare bas ger en stabilare krans, en tunnare kan ge plats åt fler blommor men är aningen mer instabil.

Flower power
När du väl har en fin och stadig bas att utgå från kan du börja smycka den med blommorna. Det är helt upp till dig om du vill ha blommorna centrerade framtill eller ha jämnt fördelade blommor runt hela kransen. Jag väljer det första alternativet och börjar med att fästa små liljor, som har cirka 5 cm av stjälken kvar, med ståltråd längs kransen. Jag börjar där jag bundit ihop kransen och fäster blommorna från varje sida så att de pekar bort från fästet och mot det som ska bli kransens framsida. Om jag upptäcker ställen där basen är svag förstärker jag med lite gröna kvistar.

Sedan fyller jag på med rosor på samma sätt. Rosor har lite hårdare stjälk än de andra blommorna, så lämna bara kvar några centimeter av den och fäst ordentligt. Och glöm inte att se upp med de luriga taggarna! Slutligen pryder jag kransens framsida med vackra, ljuvligt doftande pioner. Tänk på att inte välja de allra största pionerna, de kan vara svåra att kombinera med andra blommor och är svåra att hålla på plats.

Grädden på moset
Trots att min krans är full av blommor går det alltid att komplettera med några final touches. Där jag tycker att kransen ser lite gles ut fyller jag på med somriga lövkojor så kransen får riktigt fyllig, drömmig look. På vissa ställen använder jag lite mer ståltråd och på andra går det fint att försiktigt väva in lövkojorna i ståltråden som redan håller samman de andra blommorna. Et voilà, din midsommarkrans är klar och redo att ta dig genom den långa, ljusa, ljuvliga natten.

Vi på leVICHYmag önskar dig en minst sagt fantastisk midsommarafton!

Relaterade produkter

Vichy Mineraliserande Thermalska Källvatten

Vichy Mineraliserande Thermalska Källvatten

( Recensioner 1 )

go to top