OK

OK Cancel

Thank you

Close

Foodlab - Vi har lagat Jamie Olivers svampsoppa

Varm svampsoppa är en rustik måltid med massor av umami, men svampen i soppan är även rik på D-vitamin. Precis vad vi skandinaver behöver efter en lång vinter med allt för få soliga dagar att ladda D-vitaminbatterierna på. Vi har varit i köket hemmas hos VICHYs egen Christine Egholm och visar dig hur lätt  du lagar Jamie Olivers svampsoppa.

Din kropp är beroende av D-vitamin, som bland annat reglerar innehållet av kalcium i blodet och därigenom stärker hud,  ben och muskler. Normalt får du D-vitamin genom att vara i solen, eller genom att äta fet fisk. Men svamp är faktiskt en av få grönsaker som tar upp D-vitamin från solen och är därmed en sund genväg till att få tillräckligt av denna livsviktiga vitamin.

Jamie Olivers svampsoppa är både lätt att handla in till och att laga. Vi hittade allt vi behövde i vår lokala Irma och hela inköpet var klart på 20 minuter. Om det är något vi kan rekommendera att du lägger en smula extra pengar på, är det en kyckling- eller grönsaksfond av bra kvalitet.

Till soppan behöver du (för 4 personer):

  • 600 g blandad svamp
  • 1 lök
  • 2 stjälkar selleri
  • 3 vitlöksklyftor
  • Ett par kvistar färsk bredbladig persilja
  • Ett par kvistar färsk timjan
  • Extra jungfruolivolja
  • 1,5 liter ekologisk kyckling- eller grönsaksfond
  • 0,75 dl matlagningsgrädde
  • 6 skivor ciabatta eller annat bröd som du föredrar (vi använde surdegsbröd från Meyer's)

Såhär gör du:

1. Borsta svampen ren, skölj och skiva i tunna skivor.

2. Skala och hacka lök, vitlök och selleri. Plocka av bladen från persiljan och ställ dem åt sidan, hacka persiljestjälkarna. Plocka av timjanbladen från kvistarna.

3. Värm lite olivolja i en stor kastrull på medelvärme. Tillsätt lök, selleri, vitlök, persiljestjälkar, timjanblad och svamp. Låt puttra sakta tills grönsakerna blivit mjuka.

4. Ta fyra matskedar av svampblandningen och spara till senare (kommer att användas till brödet).

5. Häll fonden i kastrullen och låt den koka på medelvärme. Sänk därefter värmen och låt och låt den sjuda i 15 minuter.

6. Smaka av med havssalt och svartpeppar. Mixa sedan soppan med en stavmixer tills den är slät och fin.

7. Häll i grädden och låt den koka upp innan du stänger av värmen.

8. Rosta brödet på en het grillpanna. Lägg sedan upp tillsammans med svampen du ställt åt sidan tidigare. Spara ett par stycken till dekoration på soppan. Häll ett par droppar olivolja över brödet.

9. Häll soppan i skålar. Dekorera med hackad persilja, olivolja och lite svamp. Servera med svampbrödet.

go to top