OK

OK Cancel

Thank you

Close

Klara och Hilda Skoglund - nordens natur, storstadsliv och säsongens lokala råvaror är drivkraften i vårt kök DEL 1

På Instagram följer allt fler matlagningskontot @food4insporation, där du kan scrolla dig igenom ett himmelrike av hemlagade, näringsrika måltider - inte sällan tillagade ute i naturen med nordiska råvaror i fokus. Och ska du äta ute kan du guidas av säkra gastronomiska smaklökar till Stockholms bästa matupplevelser på @sthlmrestaurants. Bakom båda dessa populära konton står systerduon Klara och Hilda Skoglund. Allt började på en pall i mormors kök. LeVICHYmag har träffat de två kulinariska konstnärerna för ett samtal om livskvalitet, förebilder och drömreceptet för en sund livsstil.

Det är en av de där oslagbara sista veckorna av maj. Hilda och Klara tillbringade förra söndagen med att fiska tillsammans med sin 89-åriga morfar ute på landet. De fick gott om napp: både abborre och gös, och grillade fiskarna hela på utomhusgrillen. Till serverades grillad citron, paprika, zucchini och ett persiljesmör som de gjort själva. Hela familjen satt sedan samlad och njöt av middagen i kvällssolen. Det var alldeles vindstilla, det enda som hördes var fåglarnas kvitter. “Och då kände man: nu är livet ganska nice”, säger Klara med ett leende. Det är stunder som dessa, naturupplevelser i kombination med mat, som systrarna uppskattar mer än allt annat.

Vi befinner oss på Lilla Ekot, ett vegetariskt, veganskt och rawfoodinriktat café med en hemtrevlig stämning i hjärtat av Stockholm. Stämningsfull musik och doften av sötpotatis och nyrostat kaffe välkomnar gästerna som stiger in. På en lång soffa vilar ägarens två yorkshireterrier lugnt, helt oberörda av alla pratande gäster och frestande lunchtallrikar som fyller caféts alla hörn denna tidiga tisdagseftermiddag.

25-åriga Klara och 23-åriga Hilda, som själva har valt Lilla Ekot som vår mötesplats, gör entré och ett härligt samtal ska strax ta fart. Det är inte mycket i systrarnas chica storstadsstil och välvårdade looks som avslöjar att de är uppvuxna på en bondgård, och att en optimal helg för dem innebär att jaga, fiska, plocka blommor och inte minst laga mat över utomhusgrillen med sina morföräldrar. Något de däremot får höra hela tiden är frågan om de är tvillingar, och även den vänliga mannen som tar emot våra chiapuddings- och rawfoodsalladsbeställningar ställer den frågan.

Mat för en kropp och planet i balans

Vi slår oss ner med vår färskpressade rödbetsjuice och samtalet leds snabbt in på hälsa. Hilda och Klara förknippar en sund livsstil med att vistas ute i naturen så mycket som möjligt, att röra på sig och att äta en varierad, närproducerad och ekologisk kost. Bondgården de är uppvuxna på har familjen kvar som landställe, och dit åker systrarna ut så ofta de kan. Där plockar de svamp på hösten och bär på sommaren som de fryser in och använder året om och bland annat gör sylt av. Att äta så mycket svenska råvaror som möjligt är A och O för systrarna Skoglund, dels för att de tycker det är absolut godast, och dels för att det är det bästa för vår planet.

Däremot tycker båda att det är viktigt att inte vara för strikt mot sig själv, att inte sätta upp för många regler. “Att hålla på med exempelvis LCHF och avstå från alla fantastiska svenska rotfrukter som finns - det tycker vi är helt fel” säger Hilda. De berättar att det just öppnat ett nytt ekologiskt bageri på Nybrogatan, Ingrid, med fantastiska bullar gjorda på fina mjölsorter från bönder runt om i Sverige. Härifrån tycker de att det är självklart att man ska unna sig färskt bröd eller en bulle ibland. “Vi utesluter ingenting, förutom halvfabrikat.” förklarar Hilda, och vi på leVICHYmag kan faktiskt inte låta bli att imponeras över tjejernas bestämda och kloka insikter.

Systrarna anser även att matkulturen i Stockholm har utvecklats i samma riktning. “Fokus ligger numera på att rädda jorden, istället för att banta själv” menar Klara. Trender och dieter där man ska avstå helt från socker, gluten och liknande känns omoderna, och man går istället tillbaka till clean eating, menar de. Systrarna påpekar även att vi äter betydligt mer med ögat nu för tiden, vilket gör att våra tallrikar blir otroligt mer färgglada och därför näringsrikare. Klara och Hilda tycker att det bara är positivt att det blir mer av en upplevelse att äta, för då stannar man upp och njuter på ett helt annat sätt. Detta passar Slow Living-livsstilen VICHY förespråkar, där det viktiga är att göra allt så bra som möjligt istället för så fort som möjligt.

Att det utöver detta även är otroligt mycket mindre kött i svensk matkultur idag är de båda överens om, och vegetariska alternativ har fördubblats flera gånger om på menyerna. Klara och Hilda tycker är fantastiskt. Även om de själva inte är vegetarianer väljer de ofta ett sådant alternativ - eftersom det helt enkelt låter godast. Och när de själva lagar kött köper de enbart svenskt sådant. Främst föredrar och äter de helst vilt som Hilda jagat själv, något folk ofta förvånas över. “Vi är inte så tjejiga som vi ser ut”, skrattar Hilda.

The bucket list

Klara och Hilda drömmer om att göra en kokbok som handlar om att äta efter säsong, något de verkligen brinner för. De vet att många av oss tycker det är svårt att veta hur man egentligen bäst ska gå tillväga. Dessutom vill de gärna inspirera folk att laga mer mat utomhus. “Man måste ju ändå äta”, säger Klara lekfullt och menar att man kan kombinera hälsofördelarna med att vistas utomhus med matlagning - bra för många sinnen, tror systrarna. I vintras kunde vi se på @food4insporation hur de en morgon fiskade i isvak och gjorde upp en eld på gruset bland snön, la på ett galler och bakade bröd över brasan. “Sånt där är livskvalitet för oss”, säger Hilda. När hon ser leVICHYmag-redaktionens beundrande och lätt förvirrade blickar lägger hon till “Och det är faktiskt inte alls så svårt som man tror. Det behöver inte vara så avancerat, det är bara att ge sig ut i skogen på hösten med familjen och plocka svamp, tända en brasa och grilla korv.”. Klara fyller i:  “Alla kan ta bussen eller bilen ut till skogen, man behöver inte ha ett landställe för det”.

En YouTubekanal är också ett tänkbart kommande projekt för systrarna, där de skulle kunna lära ut sina kreativa matlagningsidéer. Problemet är bara att tiden inte räcker till. Systrarna är drivna på många plan, och utöver arbetet med Instagram jobbar Klara med marknadsföring och Hilda läser till civilingenjör och har dessutom två extrajobb.

Vidare är något som står riktigt högt på Hildas bucket list att se den nordiska midnattssolen. “Att åka riktigt långt norrut, kanske till Lofoten.” är något hon verkligen längtar till. Även Klara lockas av Nordens alla smultronställen just nu och har som mål att framför allt utforska nya platser i Sverige och Nordnorge mer i sommar istället för att semestra i Frankrike eller Italien. “Att vandra istället för att ligga på en strand”, är hur hon drömmer om att tillbringa sin sommar.

Följ med i nästa del där Klara och Hilda berättar varför slow food är vägen till större lycka, sambandet mellan kost och skönhet samt delar med sig av sina gastronomiska insidertips om spännande ställen att äta på i Stockholm.

Relaterade produkter

Ögoncreme mot ålderstecken under utveckling

Ögoncreme mot ålderstecken under utveckling

( Recensioner 1 )

Rik dagcreme mot ålderstecken under utveckling (SPF 30)

Rik dagcreme mot ålderstecken under utveckling (SPF 30)

( Recensioner 4 )

Lätt dagcreme mot ålderstecken under utveckling (SPF 25)

Lätt dagcreme mot ålderstecken under utveckling (SPF 25)

( Recensioner 14 )

go to top