OK

OK Cancel

Thank you

Close

VAD ÄR MJÄLL?

Dercos 3
Dercos 3

Mjäll är ett relativt vanligt hårbottensproblem, det drabbar faktiskt omkring varannan människa, och oftare män än kvinnor (1). Den vetenskapliga förklaringen är dock densamma för båda könen. Men för att förstå varför användningen av mjällschampo fungerar måste vi till att börja med förstå vad mjäll är och och varför det bildas.

Varför uppstår mjäll?
Mjäll uppstår bland annat som en följd av hormonella förändringar, gener, sjukdom och vid användningen av vissa hårprodukter. Symptomen omfattar mjällflagor, ofta i kombination med obehag i hårbotten.

Hårbotten har ett stort antal hårsäckar med åtskilliga hårkanaler, som faktisk ökar hårbottens yta. På hårbottens yta skapas en unik mikromiljö, från vilken det översta cellagret stöts bort (eller mjällar) med hög hastighet. Även för personer med en normal hårbotten och god hårvård sker detta.

Men för människor med mycket mjäll sker det en accelererande spridning av hårbottens hudceller som får hornlagrets normala struktur att brytas ner och få avsevärda samlingar av det som kallas onormala keratiniserade epidermala celler att stötas bort i stora mängder. Dessa hudceller kan också klumpas ihop och bilda det vi kallar mjäll. Storleken på dessa kluster avgör hur stora mjällflagorna blir.

Obalans i hårbotten leder till mjällbildning
Hårbotten är rik på mikrober, och mikrobiomen i hårbotten består primärt av det som i facktermer kallas propionibakterier och stafylokokbakterier samt jästsvampen Malassezia. Enligt en ny undersökning (2) är det när det uppstår en obalans mellan dessa bakterier som det bildas mjäll. Vanligtvis är det när stafylokokbakterien blir mer dominerande i förhållande till propionibakterien, och när det dessutom blir en överväxt av jästsvampen Malessezia som mjäll blir ett problem för oss.

Tidigare studier visar på att det är en överväxt av jästsvampen Malassezia som är den primära orsaken till mjäll, speciellt typen Malassezia Restricta. Den här jästsvampen har nämligen den (olyckliga) funktionen att metabolisera triglycerider, som finns i talgen i hårbotten, och genom metabolismen producera oljesyra som tränger in i det översta lagret av hornlagret i hårbotten. Denna process sätter igång en inflammatorisk respons och resulterar i oregelbunden lossning av hudceller, det som alltså blir till mjäll (3).

Enligt en annan nyligen genomförd undersökning kan kronisk mjäll hänga ihop med vissa typer av håravfall eller förvärra vissa typer av håravfall, såsom störningen Androgen Alopecia, där man kan uppleva mer eller mindre plötslig håravfall på större eller mindre delar av huvudet.

Så slipper du mjäll
Balansen mellan bakterier och jästsvamp är alltså avgörande för hårbottens tillstånd och känslan av balans. Oxidativ stress, en typ av obalans som leder till mjällbildning och som förklarats ovan, orsakas alltså av en överväxt av vissa mikrober. Därför behöver speciellt förekomsten av jästsvampen Malassezia minimeras, liksom talgproduktionen behöver reduceras, för att du ska slippa mjäll.

Det är här mjällschampo kommer in i bilden. Schampo mot mjäll och schampo för hårbotten med obehag innehåller aktiva ingredienser som bidrar till att balansera miljön i hårbotten. Därför bör mjällschampo vara en del av den dagliga hårvårdsrutinen för personer som upplever mjäll, obehag eller torr hårbotten. Ett exempel är Vichys serie med mjällschampo, Dercos Technique, som lugnar och balanserar hårbotten så att både mjäll, obehag och kliande reduceras.

Men det finns också saker du kan göra själv för att slippa eller minimera mjällbildning. I vår artikel 10 goda råd för dig med mjäll hittar du flera användbara tips.

VICHY

Källor

  1. Sommer, B., Overy, D. P. & Kerr, R. G. Identification and characterization of lipases from Malassezia restricta, a causative agent of dandruff. FEMS Yeast Res 15 (2015).
  2. Xu, Zhijue; Wang, Zongxiu; Yuan, Chao; Liu, Xiaoping; Yang, Fang; Wang, Ting; Wang, Junling; Manabe, Kenji; Qin, Ou; Wang, Xuemin; Zhang, Yan; Zhang, Menghui (2016). "Dandruff is associated with the conjoined interactions between host and microorganisms". Scientific Reports. 6: 24877.
  3. Dawson TL (2006). "Malassezia and seborrheic dermatitis: etiology and treatment". Journal of Cosmetic Science. 57 (2): 181–2. PMID 16758556.
  4. Bickers DR, Athar M. Oxidative stress in the pathogenesis of skin disease. J Invest Dermatol. 2006;126:2565–75.
  5. Denizli H, Güler Özden M, Sentürk N, Bek Y. Trichogram findings in psoriasis and seborrheic dermatitis patients. Turk Klinikleri J Dermatol. 2017;27:61–8.
  6. Stanimirović A, Skerlev M, Stipić T, Beck T, Basta-Juzbasić A, Ivanković D, et al. Has psoriasis its own characteristic trichogram? J Dermatol Sci. 1998;17:156–9.
  7. Pitney L, Weedon D, Pitney M. Is seborrhoeic dermatitis associated with a diffuse, low-grade folliculitis and progressive cicatricial alopecia? Australas J Dermatol. 2016;57:e105–7.

go to top