OK

OK Cancel

Thank you

Close

Ystad Saltsjöbad - en sydsvensk oas

LeVICHYmag-redaktionen tillbringade ett par dagar på det populära havsbadshotellet i Skåne för att varva ner och uppleva den vackra omgivningen med sin långa och anrika historia. Det resuterade i årets första dopp i havets iskalla vågor, och en chans att få in lite zen i en storstadsvardag med hög puls.

Vi befinner bara cirka 100 kilometer och strax över en timmes bilresa från Köpenhamns statskärna när det stora vita hotellet visar sig mellan trädens försommargröna blad. Resan över Öresund i årets första riktiga sommarsol bidrar till känslan av semester - av att koppla av en stund. Det är kanske just det som gör hotellet så välbesökt. Läget, omgivningen och hela atmosfären beskrivs bäst med ordet "frid". Det andas en frid över hela stället som inbjuder gästerna att slappna av i varenda cell i kroppen. Så vi gör just det - vi hoppar in i de vita morgonrockarna, de splitternya flipflopsen och kickstartar vistelsen med ett kallt dopp i den klara Östersjön. Årets första dopp firas sedan med fräscha mojitos i palmrummets mjuka schäslonger. Här njuter vi av lugnet, värmen och utsikten av havet genom de stora panoramafönstren. Och i bokhyllorna längs den ena väggen hittar vi läsning av en viss kaliber. Hyllorna gömmer nämligen en mängd svenska klassiker bundna i antika omslag, vilket bidrar till att bryta modern stil och ge Ystad Saltsjöbad en alldeles unik charm.

Mindfulness i historisk omgivning

Det är inte länge sedan hotellet fräschades upp och moderniserades, men bakom sitt uppdaterade yttre döljer Ystad Saltsjöbad en lång historia. Vi ska hela vägen tillbaka till 1896, till en tid då saltsjöbadshotell var ett modernt andrum för industrialiseringens nya fina borgare, och beslutet att bygga ett hotell i Ystad togs. Hotellet uppfördes i tre våningar och med 12 rum. Dagens huvudbyggnad uppfördes år 1927 efter en brand 1913. Det byggdes vid det brusande havet med den vackraste utsikten, som vi 90 år senare fortfarande njuter av när vi öppnar den franska balkongen i våra fina rum. Från 12 till 140 rum och utbyggnad med spafaciliteter och utomhuspooler: det har hänt en hel del med Ystad Saltsjöbad sedan 1896. Men rummens inredning präglas fortfarande delvis av gångna tiders charm . Även om allt är nytt och fint har inredningen en touch av skandinavisk senromantik. Rummen har mönstrade tapeter med mörkblå fåglar på vit botten, lätta sommargardiner och antika möbler. I rummen känns det lite som att man är på ett kungligt sommarresidens. Det kan vara en blandning av historien, den omgivande naturen och de lyxiga faciliteterna som gör det så lätt att slappna av på det vita strandhotellet. Runt omkring finns flera små oaser där man kan slå sig ner, njuta av en bok, ett glas bubbel eller bara känna in lugnet som sprider sig.

En plats att återvända till

Det är som om de långa korridorerna och ringlande vägarna runt hotellet bidrar till mindfulness. Så när vi lägger huvudet på kudden efter en utsökt middag på hotellets svensk-amerikanskinspirerade restaurang Port är det känslan fullständig lugn och ro som dominerar. Vårt middagssällskap på sex personer åt skagenröra och oxcarpaccio till förrätt, följt av olika huvudrätter från den välkomponerade menyn. Där hittar man bland annat ångad, lättrimmad torskrygg, halstrad fjordlax och entrecote -  allt lagat till perfektion. De av er som ännu inte har besökt Ystad kommer kanske drömma om den storartade frukosten som väntar efter en god natts sömn eller åt ett morgondopp i det uppfriskande havet i natt. På LeVICHYmag-redaktionen var det faktiskt en av oss som vågade sig upp och ner i de kyliga vågarna, medan vi andra tog sovmorgon tills doften av nygräddade våfflor nådde våra drömmar. Efter ett par dagar på Ystad Saltsjöbad kändes det svårt att ta farväl, men vi hade fått förnyad energi inför hemkomsten till storstadens puls. Tack Ystad - vi kommer garanterat tillbaka!

Relaterade produkter

Lätt dagcreme mot ålderstecken under utveckling (SPF 25)

Lätt dagcreme mot ålderstecken under utveckling (SPF 25)

( Recensioner 14 )

Ögoncreme mot ålderstecken under utveckling

Ögoncreme mot ålderstecken under utveckling

( Recensioner 1 )

Rik dagcreme mot ålderstecken under utveckling (SPF 30)

Rik dagcreme mot ålderstecken under utveckling (SPF 30)

( Recensioner 4 )

go to top