OK

OK Cancel

Thank you

Close

Jamie Oliver - vardagens supermat

Jamie Oliver har med sin älskvärda och energiska personlighet varit med och format en hel generations matvanor. Under de senaste åren har han med sin bok Everyday Superfood  och sina balanced plate-recept tagit med oss på en personlig resa mot en hälsosammare livsstil. En pilgrimsfärd från comfort food till concious food, utan att kompromissa med den goda smaken och enkla tillagningen vi alltid uppskattat honom för.

Jag minns tydligt första gången jag såg Jamie Oliver på TV. Det var i slutet av 90-talet i hans första TV-program, The Naked Chef. Inspelningarna gjordes hemma i föräldrarnas kök, där han lagade trevliga comfort food-recept omgiven av sina musikspelande vänner. Tvättäkta BBC förmiddagstv, men av någon anledning gick det hem och det gjorde hans mat också!

Nu 20 år senare har otaliga recept, för att inte tala om en grytserie och en trädgårdsgrill, hittat hem till mig. Kanske mest för att matkulturen har utvecklat Jamie Oliver, och han har utvecklat matkulturen, i en tango som har fått mig och hela min generation att dansa med.

Han befriade mig från trista, ugnsbakade pastalådor när jag var ung student och gav mig istället alternativa recept på etnisk plockmat som smakade fantastiskt. Stärkte min tro på ekologi och djurskydd under 00-talet. Och nu år 2017 när trenden heter flexitar, med mindre kött och ett bredare utbud av grönsaker och produkter från jordbruket, är Jamie naturligtvis exakt där jag förväntar mig. Ett stort steg i framkant, men inte större än att jag kan hänga med. Men framför allt levererar han recept som passar min hektiska vardag.

På sitt eget opretentiösa sätt har Jamie passerat sin 40-årsdag, med en personlig förändring i livsstil som har skickat honom jorden runt i jakten på hälsosam kost som smakar bra enligt Jamie Oliver-skalan. Resultatet är Everyday Superfood, som enligt Jamies egen utsago är den mest personliga bok han någonsin gjort. Varenda rätt i boken är ett näringsmässigt bra val - helt enkelt för att Jamie Oliver och hans team har byggt upp rätterna kring hälsosamma råvaror som de har hittat på de platser i världen där människor lever längst. Att döma av Jamies personliga omvandling talar resultaten sitter eget tydliga språk. 12 kilos övervikt har han blivit av med, och beskriver sig själv som i sitt livs form.

En av hörnstenarna i Jamie Olivers nya matfilosofi är det han kallar the balanced plate. Tumregeln är att din tallrik ska innehålla: 

  • 1/3 grönsaker/frukt
  • 1/3 kolhydrater (bröd, ris, potatis, pasta, bulgur o.s.v.)
  • 1/6 protein (kött, fisk, ägg, bönor o.s.v.)
  • 1/6 mjölkprodukter

Uppfiskande för att vara  en hälsosam kokbok är att Jamie och hans team fokuserar på recept med varierad smak. Dessutom är ingredienserna sammansatta för att ge en bättre mättnadskänsla och med fler byggstenar kroppen kan arbeta med. 

Huden är din kropps största organ och hos VICHY vet vi alltför väl att hudvård börjar med hälsosam kost. Därför är vi på leVICHYmag stolta över att inom kort kunna presentera ett samarbete med Jamie Oliver där vi själva tar plats i köket för att prova på den matglada eldsjälens nyttiga recept. 

Följ med första gången nästa torsdag när leVICHYmag-redaktionen bjuder in dig till köksbordet och vi lagar hans utsökta svampsoppa.

go to top