OK

OK Cancel

Thank you

Close

Vichy i Auvergne – därför återvänder vi alltid hem DEL 1

    
  

Staden Vichy i franska regionen Auvergne har med sina vulkankällor varit en välbesökt destination för hudvård och välbefinnande i århundranden. Följ med oss på en resa tillbaka dit, där det hela började. Vi har tagit oss till Vichy för att uppleva människorna, maten, den storslagna naturen och för att bättre förstå vilka hudvårdshemligheter staden håller på som ständigt får moderna franska kvinnor, skådespelare och modeikoner att vallfärda hit.

Det är i slutet av februari och tågstationen Gare de Bercy, strax norr om Seine i Paris, surrar av liv. Doften av nybryggd espresso från stationens café känns plötsligt oemotståndlig nu när våra tågbiljetter är köpta och väntetiden till avfärd ger oss lite andrum. Pianoackord klingar vackert i den marmorklädda väntsalen från ett piano som stationens myndigheter tillhandahåller. En medpassagerare har slagit sig ner vid tangenterna, och de konstnärliga tonerna påminner oss om att vi är i ’städernas stad’ där man verkligen uppskattar sådant här.

 
 

Vi ankom från Danmark kvällen innan, och är nu på väg till staden Vichy i franska regionen Auvergne – hemstaden för VICHY. Jag har rest i Frankrike förut, men bara i regionen Bourgogne längre norrut och längs den franska medelhavskusten i söder. Det har faktiskt aldrig fallit mig in tidigare att tillbringa semestern i det mer gåtfulla Auvergne. Och medan tåget rullar längs Seine mot vår destination 360 km sydöst om Paris inser jag att jag inte har en aning om vad som väntar oss framöver.

Sovande gröna jättar

Ett par timmar flyger förbi och vi kör igenom vad som ser ut att vara en ocean av vidsträckta fält i regionen söder om Paris. Men plötsligt skymtar vi bergsilhuetter i horisonten. Vi är på väg in i Régional des volcans d’Auvergne. Auvergne är tätt täckt av vulkaner som uppstod för 70 000 år sedan, som därefter har eroderat till mjukt rundade magmatoppar klädda i gräs. Dessa toppar kallas av fransmännen för ’Puys’ och de är fullständigt essentiella för VICHY.

Vattnet från ’les Puys’ i Vichy har betraktats som något alldeles särskilt sedan romarna upptäckte deras vårdande egenskaper år 52 f. Kr. I en naturlig, långvarig process, där regnvattnet droppar genom 7 lager vulkanisk jord och värms upp av termisk aktivitet på 4 kilometers djup, blir det renat och mättat med 15 mineraler innan det når grundvattennivå. Och genom historien har lokalbefolkningen upptäckt att detta vatten gynnar allt från huden till förbättrad matsmältning.

 
 

Eftersom vi är hitskickade i leVICHYmag-läsarnas trogna tjänst, är vi lyckligt lottade nog att ha blivit erbjudna en vistelse på Vichy Spa Hôtel Les Célestins – en av Europas absolut främsta sparesorter. Vid vår ankomst blir vi väl mottagna av hotellets charmerande manager Delphine. Med en elegans och finess, som nästan bara fransmän kan bemästra, blir vi sedan eskorterade till ett underbart rum på sjätte våningen, med utsikt över den blå himlen och Napoleon den tredjes park precis nere vid den vackra sjön Allier.

Från hotellet leder en direkt passage till själva spabyggnaden. Men innan vi överlämnar oss till spaets bekvämligheter, har vi dagen därpå utmanat varandra på en vandringstur i närheten av Puy de Dôme – en av Auvergnes högsta vulkaner. Efter en snabb vegetarisk middag bestående av briegratinerade auberginer på grillat bröd i en lokal bistro i närheten går vi därför tidigt till sängs för en god natts sömn.

Vichys omgivning

När vi nästa förmiddag kör ut ur Vichy i vår lilla vita nyss hyrda Fiat 500 kan vi inte låta bli att låta bli att vara lite sura vid tanken av att vi i övermod försökt överträffa varandra, och nu är tvungna att ge oss av på en fruktansvärt lång vandringstur. Men successivt, medan småvägar för oss in i den över 100 km långa nationalparken Parc naturel régional des Volcans d’Auvergne, försvinner allt tvivel. Här är det vackert!

  
 

Nationalparken är Europas största och är så enorm att det hunnit bli sen eftermiddag innan vi når vår slutgiltiga destination – vulkansjön Le Lac de Guéry. Vi är nu så högt upp att temperaturen fallit från sköna 15 plusgrader nere i Vichy, till en bra bit under fryspunkten häruppe. Det är snö på bergstopparna omkring oss, tjock is på den kilometerlånga sjön, endast genombruten av varma mineralkällor på vissa ställen, och solnedgångens purpurfärger som spelar under vår vandring runt sjön är så magnifik att det hela utan tvekan känns som en upplevelse för livet.

10 timmar efter det att vi lämnade hotellet är vi tillbaka – utmattade men fyllda av dagens intryck. Över en kopp te i hotellets bar pratar vi om planerna för morgondagen, där spabehandlingar, intervjuer och utforskning av staden Vichy står på programmet.

Följ med nästa vecka där 2:a delen av vår skildring av resan till Vichy släpps. Kom med på behandling i ett av Europas mest exklusiva sparesorter. Upplev ett äkta franskt gourmetkök bakom kulisserna. Var med när vi smakar på det hälsosamma kolsyrade källvattnet i stadens offentliga tappningshall.

Relaterade produkter

Vichy Mineraliserande Thermalska Källvatten

Vichy Mineraliserande Thermalska Källvatten

( Recensioner 1 )

go to top