OK

OK Cancel

Thank you

Close

VICHY PIONJÄR INOM EXPOSOME-VETENSKAPEN I ÖVER 40 ÅR

Vichy har alltid strävat efter att ge huden ett hälsosamt utseende.
Vår expertis bygger på omfattande studier av de element som påverkar hudens utveckling över tiden.

VICHY PIONJÄR INOM EXPOSOME-VETENSKAPEN I ÖVER 40 ÅR

“EXPOSOMET STÅR FÖR MER ÄN 80 % AV HUDENS ÅLDRANDE”

Dr. Delphine Kerob

Dermatolog och Vichy Global Medical Director

delphine kerob

EXPOSOME-VETENSKAPEN: DET ÄR VÅRT UPPDRAG ATT GE HUDEN ETT HÄLSOSAMT UTSEENDE

Vi har alltid strävat efter att ge huden ett hälsosamt utseende. För att skapa de bästa lösningarna för din hud har vi utvecklat expertkunskap som bygger på omfattande studier av de faktorer som påverkar hudens utveckling över tid. De kallas "exposome".

v_exposome.jpg
Konceptet

Konceptet

Begreppet "exposome" kommer inledningsvis från cancerforskningen. Christopher Wild, tidigare chef för International Agency for Research on Cancer (IRAC), definierar Exposome som “det kumulativa måttet på miljöpåverkan och associerade biologiska reaktioner, inklusive påverkan från miljö, kost, beteende och endogena processer." (1, 2)

När det gäller huden har forskning på våra laboratorier visat att exposomet är en kombination av flera faktorer: miljö, beteende och hormonell påverkan. Framför allt så är det dessa faktorers kumulativa effekt som kan påverka hudens biologiska funktioner och påskynda dess åldrande. 2016 omvandlade vi dessa upptäckter till konceptet vi kallar: Skin Exposome Science.

Konceptet

EXPOSOM-FAKTORER: FLERA FAKTORER PÅVERKAR HUDENS UTSEENDE

Ett hälsosamt utseende hos huden påverkas markant av många yttre och inre exposom-faktorer som förvärras av deras kumulativa påverkan (15).

Miljöfaktorer

  • UV-strålning: UVA, UVB, IR, synligt ljus
  • Föroreningar: kemiska föroreningar, mikropartiklar PM10/PM2,5, ultrafina partiklar, ozon, insektsmedel etc.
  • Klimatförändringar: temperatur, luftfuktighet, atmosfäriska tryckvariationer
Miljöfaktorer

Beteendefaktorer

  • Kosthållning, näringsintag, tobak, alkohol
  • Psykisk stress
  • Sömnbrist
  • Fysisk aktivitet
Beteendefaktorer

Hormonella faktorer

  • Hormonvariationer hos kvinnor: pubertet, menstruationscykel, graviditet, klimakteriet
Hormonella faktorer

Exposom-forskningen är ett komplext och ambitiöst projekt.

“Exposom-forskningen är ett komplext och ambitiöst projekt. Att förstå exposomet innebär att ta hänsyn till ett oändligt antal variabler. Det innebär att man måste ta hänsyn till flera olika faktorer som mångfald avseende milkö, bettende och hormoer samt den iändliga biologiska mångfalden hos huden. Därför har varje individ sin egen exposom-profil. Faktum är att en individ inte kommer att exponeras för samma exposom-faktorer som sin granne, och de kommer inte heller att utlösa samma biologiska påverkningar på huden. Därför är det viktigt att förstå dessa faktorer och studera deras kumulativa och synergistiska effekt på huden för att föreslå en personlig lösning som ökar hudens potential i alla stadier av livet. Exempelvis kan dagsljus kombinerat med föroreningar, så kallade fotoföroreningar, påverka hudens hälsa och utseende markant och avsevärt förvärra åldrandet.”

Luc Aguilar

Head of Biological and Clinical Research på L’Oréal

 luc aguilar

EXPOSOMETS PÅVERKAN: EFFEKTER PÅ HUDEN

Huden är människans största organ.

Flera av dess huvudfunktioner är:
HUDENS FYSISKA BARRIÄR
PIGMENTERING
FÖRSVAR
STRUKTUR.
Dessa huvudfunktioner påverkas av exposomet vilket i sin tur har betydelse för hudens hälsosamma utseende, integritet och kvalitet.

UV-STRÅLAR

UV-strålar orsakar 80 % av de synliga ålderstecknen i ansiktet. De förstör kollagenet och elastiska fibrer, vilket leder till ålderstecken: rynkor, minskad fasthet, hud som upplevs grövre samt pigmentförändringar (3, 4)

uvs

FÖRORENINGAR

Föroreningar orsakar oxidativ stress. Det har dokumenterats att föroreningar orsakar ålderstecken, särskilt mörka fläckar och rynkor (5, 6).

I kombination med UV-strålning förvärrar de hudens ålderstecken (7, 8)

pollution

KLIMATFÖRÄNDRINGAR

Klimatförändringar som temperatur, luftfuktighet och atmosfäriskt tryck kan påverka hudens barriärfunktion. Kalla temperaturer torkar ut huden medan varma temperaturer ökar hudens återfuktning och talgproduktion/svettutsöndring, vilket resulterar i uppkomst av orenheter, särskilt för feta hudtyper (9, 10, 11, 12).

climate

NÄRINGSINTAGET

Näringsintaget påverkar direkt hudens utseende och dess förmåga att motstå yttre påfrestningar som föroreningar, UV-strålning och stress. Dålig kost kan leda till att huden åldras i förtid samt potentiell påverkan på oren hud och hudproblem (13).

nutrition

PSYKISK STRESS

Psykisk stress kan påverka huden både på kort och lång sikt. Exempelvis uppvisar kvinnor som är stressade ofta en försämrad barriärfunktion hos huden som leder till torrare och mattare hud på kort sikt (14)

stress

SÖMNBRIST

Sömnbrist försämrar hudens barriärfunktion och påskyndar hudens allmänna åldrande. Huden kan se blekare ut och få mer markerade fina linjer/rynkor. Området runt ögonen är särskilt utsatt (15, 16, 17).

sleep

HORMONVARIATIONER

Hormonvariationer, särskilt kvinnliga hormoner (som östrogen och progesteron), kan påverka hudens struktur och sammansättning under hela menstruationscykeln (små skönhetsfel, orenheter, ökad talgproduktion), graviditet (små skönhetsfel, orenheter, melasma) och klimakteriet (djupa rynkor, slapphet, mörka fläckar, torrhet och tunn hud) (18, 19, 20, 21).

hormones
EXPOSOMETS PÅVERKAN: EFFEKTER PÅ HUDEN

VÅRA LÖSNINGAR MOT EXPOSOMET

För att göra huden mer motståndskraftig mot de negativa effekterna av exposomet har vi utvecklat en teknisk metod för att hjälpa dig: en personligt anpassad diagnos av SkinConsult. Skapad i samarbete med dermatologer och experter på hudhälsa, med SkinConsult får du veta vilka faktorer som är viktigast för just din hud. Denna diagnos gör att vi kan föreslå omfattande hudvårdsprogram som svarar på dina specifika hudproblem.

Vi har kombinerat vårt unika vulkaniska vatten från Vichy, fulladdat med mineraler som stärker hudens naturliga försvar, med kraftfulla dermatologiska aktiva ingredienser för att skapa kraftfulla men hypoallergeniska formler.

Våra produkters effektivitet är dokumenterade och testad under verkliga förhållanden, på verkliga kvinnor och på känslig hud.

VÅRT UPPDRAG ATT FÖRA EXPOSOM-FORSKNINGEN FRAMÅT

Vårt dagliga uppdrag är att göra vetenskapen om hudens hälsoutveckling tillgänglig för dig. Sedan 1931 är Vichy ledande inom vetenskaplig hudforskning och följer kvinnor i alla stadier av livet. Som pionjär inom exposom-forskningen och sponsor av vårt årliga forskningsbidrag fortsätter vi att finansiera och stödja utvecklingen av forskningen om hudens hälsosamma utseende.

“Vichy har åtagit sig att stödja fortsatt forskning och att undersöka sambanden mellan exposom-faktorer och hudens hälsosamma utseende och stödjer därför tre årliga bidrag för att främja detta område på internationell nivå."

Dr Delphine Kerob
Dermatolog och Vichy Global Medical Director

VÅRT UPPDRAG ATT FÖRA EXPOSOM-FORSKNINGEN FRAMÅT

VICHYS EXPOSOM-PUBLIKATIONER

Vår forskning under 2019 ledde till publiceringen av "Skin and Exposome” av Vichys medicinska Exposomkommitté. Detta var den första granskningen som presenterade de biologiska effekterna av exposomet på huden.

För att sprida kunskap om exposomet publicerar Vichy varje år sina studier i en välkänd dermatologisk tidskrift som har gett ut över 30 vetenskapliga publikationer.