OK

OK Cancel

Thank you

Close

Är risken för hudcancer högre under klimakteriet?

I klimakteriet blir olika delar av kroppen lite känsligare, vilket innebär att de är lite mer mottagliga för angrepp både utifrån och inifrån. Som vanligt är din hud först i kön, så var alltid noga med att använda solskydd.

Är risken för hudcancer högre under klimakteriet?

Klimakteriet gör huden mer sårbar för cancer

Keratinocyter är celler som utgör 90 % av hudens ytskikt.*

Hudcancer är den vanligaste elakartade cancerformen. Vi vet sedan en tid tillbaka att solexponering spelar en avgörande roll i allt detta. Solexponering är något som du mer eller mindre kan hantera, så fortsätt med det!
Kliniska fynd kan tyda på att östrogen kan vara en del av utvecklingen av hudcancer eftersom östrogenreceptorer finns på hudens keratinocyter.*

I takt med att risken för cancer (inklusive hudcancer) ökar med åldern är det klokt att vara mer uppmärksam. Ju tidigare, desto bättre. Att regelbundet undersöka sig själv och bli undersökt med dermatoskop av en dermatolog gör att man snabbt kan upptäcka och avlägsna misstänkta hudförändringar.

Karolin Kopeć

De främsta riskfaktorerna för hudcancer är solexponering, solskador, hudcancer i släkten och hudtyp.

Som alltid, men ännu mer nu, rekommenderar vi att du börjar använda bredspektriga solskyddscremer regelbundet och alltid upprepar appliceringen ofta. Använd produkter med SPF 30–50 på alla utsatta områden som inte täcks av kläder.

Viktiga saker att komma ihåg


Din hud förlorar sin förmåga att skydda sig själv på grund av variationen i östrogennivå och ibland på grund av ärftliga faktorer, så du måste vara extra uppmärksam och hjälpa den med:

  • Bra solskydd
  • Besök hos din hudläkare! Låt din dermatolog kontrollera dina födelsemärken och resten av huden. Is it common in Swedento visit a dermatologist? Is it easy to visit one. I ask because I know that in Denamrk it is not that simple.

go to top